Вписването на новото ръководство на болница Лозенец“ в Търговския регистър

Вписването на новото ръководство на болница Лозенец“ в Търговския регистър ...

Новото ръководство на болница ``Лозенец`` е блокирано, спряха вписването му в Търговския регистър |


Вписването на новото ръководство на болница „Лозенец“ в Търговския регистър е спряно. Причината е съдебен иск от освободения директор проф. Любомир Спасов. Това става ясно от документ, който bTV е получила от адвоката Мария Шаркова.

Софийски градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение.

Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов.

Според юристи това може да блокира работата на лечебното заведение. След тази реакция от страна на Спасов не е ясно кой ще ръководи болницата до вземането на окончателно решение от съда.

Искът е подаден след като здравният министър на лечебното заведение и назначи нов състав до провеждането на конкурс. В състава на новото ръководство на бившата Правителствена болница влизат доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

заради отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Касата установи и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. Болницата върна 238 667.00 лв лева с обяснението, че станала техническа грешка, но в хода на проверката са установени още злоупотреби, за които НЗОК подаде иск за 135 856. 60 лв.

Преди седмица на брифинг на здравното министерство д-р Стойчо Кацаров изнесе за извършваните в лечебното заведение трансплантации за периода 2019-2020 г., когато са били присадени бъбреци на 14 пациенти от живи донори.

Проверка от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е установила, че документите на донорите и реципиентите са били фалшифицирани, за да бъде доказана роднинска връзка между тях. По закон у нас донори на органи могат да бъдат само хора, които са в близка родствена връзка с нуждаещия се от трансплантация.

Разследване на „Капитал“ показа, че бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов и службите в „Лозенец“ още от октомври 2020 г., но не са предприели нищо.

От Министерство на здравеопазването отказват коментар, докато тече проверката в "Лозенец".

Източник: offnews.bg