Впещера в Южна Франция са открити доказателства за най-ранното използване

...
Впещера в Южна Франция са открити доказателства за най-ранното използване
Коментари Харесай

Преди 54 000 години Хомо сапиенс в Европа е бил въоръжен с лъкове и стрели

Впещера в Южна Франция са открити доказателства за най-ранното потребление на лъкове и стрели в Европа - от Хомо сапиенс преди 54 000 години, или с 40 000 години по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, съобщи Франс прес, базирайки се на проучване, оповестено в сп. " Сайънс адвансис ". 

В Африка потреблението на лъкове и стрели е документирано още преди 70 000 години. Досега най-ранните доказателства в Европа, открити в Германия, датираха отпреди сред 10 000 и 12 000 години. 

Настоящото проучване е направено въз основата на принадлежности, открити в пещерата Мандрен във френския департамент Дром. Обектът се разкопава от 1990 година и няколко археологически пласта там наблюдават повече от 80 000 години обитаване. На мястото са се редували Хомо сапиенс, актуалният човек, и неандерталецът.

Един от пластовете, наименуван " Е ", е обвързван с наличието на Хомо сапиенс преди 54 000 години. Той се намира сред два пласта, които свидетелстват за наличието на неандерталци. 

Във въпросния слой са открити стотици изсечени каменни остриета, чиято фина направа превъзхожда тази на откритите в другите пластове.

Остриетата се оказват основни за откривателите, защото други материали, употребявани за пукотевица с лък, като дърво, нишки, кожа, са доста по-крехки и изчезват с  времето, което като цяло затруднява идентифицирането на тази техника.

По това време жителите на пещерата, в която са открити скотски кости, евентуално са ловували коне, бизони и елени. 

Предишно проучване демонстрира, че Хомо сапиенс и неандерталците са се редували в обитаването на мястото. Пътищата им евентуално са се пресичали, само че учените не могат да кажат от какво естество са били тези срещи - дали са били мирни, или не, изяснява Лор Мец от изследователския екип.

Неандерталците, които са обитавали пещерата след Хомо сапиенс, са траяли да употребяват обичайни оръжия, като копия, без да развиват нови техники.

" Традициите и технологиите на тези две популации са били радикално разнообразни, което илюстрира забележителното софтуерно преимущество на актуалните популации по време на експанзията им на европейския континент ", споделят в умозаключение създателите на проучването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР