Впечатляващата популярност на биткойн не променя една от оригиналните му

...
Впечатляващата популярност на биткойн не променя една от оригиналните му
Коментари Харесай

10 000 души контролират 1/3 от биткойн

Впечатляващата известност на биткойн не трансформира една от истинските му характерности. Собствеността върху криптовалутата към момента е съсредоточена върху шепа хора.

Най-големите 10 000 самостоятелни биткойн вложители управляват 1/3 от криптовалутата в обращение, сочи изследване на National Bureau of Economic Research, представено от Bloomberg.

Крипто запалянковците от дълго време се чудят, кой е най-големият притежател на биткойн в света. Естеството на криптовалутите прави много мъчно намирането на този отговор, защото доста от най-големите адреси постоянно не съставляват самостоятелни персони, а тържища и други бизнеси, които държат биткойн от името на техните вложители.

Въпреки това, посредством потреблението на способ за събиране на данни, които разграничава адресите на медиатори и физическите лица, National Bureau of Economic Research съумява да открие, че медиаторите управляват 5.5 млн. биткойна, а самостоятелните вложители – 8.5 млн. броя биткойна към края на предходната 2020 година.

Освен това, най-големите 1000 самостоятелни вложители управляват към 3 млн. биткойна, като концентрацията на благосъстоятелност даже може и да е по-висока.

„ Това премерване на концентрацията най-вероятно подценява резултатите, защото не можем да изключим това, някои от най-големите адреси се управляват от едни и същи лица ”, показват в отчета откривателите Игор Макаров и Антоанета Шоар.

Така да вземем за пример, данните не регистрират, че най-ранните биткойни се държат на 20 000 адреса от едно лице (смятаният за основател на биткойн Сатоши Накамото), като проучването ги класифицира като притежания на 20 000 разнообразни лица.
Концентрация при миньорите
Концентрацията при миньорите е даже по-задълбочена, демонстрират данните. Според отчета, най-големите 10% от миньорите управляват 90% от потенциала за копаене на биткойн, а едвам 0.1% (около 50 миньори) управляват 50% от капаците за извличане.

Подобно високо равнище на централизация прави мрежата на биткойн уязвима на офанзива от държащите 51% от потенциала, което прави допустимо обединяване от копачи или даже един миньор да поеме мажоритарен надзор над цялата система.

Докладът разкрива, че концентрацията понижава при внезапни скокове в цената на биткойн, което значи, че мрежата е най-уязвима на горепосочената офанзива когато цената на биткойн понижава с бързи темпове.


 Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни? Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?
Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира съществени приходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...

Ферма за копаене на криптовалути;                                                 Източник: iStock

„ Нашите резултати демонстрират, че макар високото внимание, което получава биткойн през последните няколко години, биткойн екосистемата продължава да е доминирана от огромни и съсредоточени играчи, без значение дали са огромни миньори, притежатели на биткойн или тържища ”, написа в изследването.

„ Тази свойствена централизация прави биткойн предразположен на систематичен риск, като допуска, че по-голямата част от облагите от по-нататъшното разпространяване (на биткойн) евентуално ще попаднат непропорционално върху дребен набор от участници ”, прибавят откривателите.

В средата на октомври тази година, в историята, оставяйки на крачка от 67 000 $.

Към момента на приготовление на материала, биткойн се търгува на цена от 60 633 $, сочат данните на CoinMarketCap.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР