Впарламента започна срещата на премиера Николай Денков с представители на

...
Впарламента започна срещата на премиера Николай Денков с представители на
Коментари Харесай

Ключова среща: Протестиращите миньори и енергетици преговарят с властта

Впарламента стартира срещата на премиера Николай Денков с представители на протестиращите енергетици и миньори. Протестите не престават към този момент няколко дни поради противоречие с Териториалните проекти за обективен преход по отношение на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Разговорите в Народното събрание са инициирани от премиера акад. Николай Денков. Срещата не е медийна и на нея не бяха позволени публицисти, само че в профила на депутата от парламентарната група на " Възраждане " Искра Михайлова стартира лъчение на видео онлайн от срещата в обществената мрежа Фейсбук.

В хода на срещата настъпи спор сред народни представители дали е правилно диалогът да се излъчва онлайн. Впоследствие видеото прекъсна. 



" Докато текат диалозите сред политическите партии и представителите на протестиращите, Икономическа полиция звъни по телефоните и привиква представители на протестиращи ". Това сподели ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов, който даде брифинг в Народното събрание.

Той разгласи, че има двама привикани от протестиращите и това е наложило 15-минутно спиране на срещата сред премиера Николай Денков, министри и депутати с енергетици и миньори.

" Тормозят хора, които стачкуват ", сподели още Йорданов.

Преди началото на срещата се стигна до напрежение, защото част от протестиращите, които идват непосредствено от блокадите не бяха позволени до постройката на Народното събрание. 

" Няма какво да си кажем с политиците по този метод ", обявиха представителите, които останаха на стълбите. Малко по-късно те въпреки всичко бяха позволени до срещата, съобщи

" Точно по тази причина до в този момент отказвахме срещите - дано България да гледа онлайн какво се случва. Ние сме излъчени от сътрудниците ни, само че в този момент пуснаха единствено част от нас, които авансово са декларирани в описи, другите ни върнаха ", недоволстват енергетиците.

Срещата, която в началото трябваше да се организира в Раднево, късно нощес беше преместена в Народното събрание, откакто за следващ път министър-председателят получи отвод за присъединяване от протестиращите.

Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски водят персонално диалозите с протестиращите.

Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на районното развиване и благоустройството и министъра на стопанската система и промишлеността в диалозите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ; Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ; Делян Пеевски, Хамид Хамид и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, съобщи Агенция " Фокус ". 

Синдикатите не влизат с оптимизъм на диалозите в Народното събрание. Това стана ясно от думите на водача на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов преди срещата.

" Ще забележим какво ще ни предложат, само че няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е съмнение и то не е съмнение, което в този момент се е случило, то е съмнение, което тече най-малко от 2017 година насам. и в него няма никой почтен ", разяснява той, представен от

Манолов съобщи, че бъдат сложени настояванията на протестиращите, блокирали автомагистралите. А желанието на синдикатите е след срещата да има " единна, българска позиция по този проблем, вместо цирка, който си устроиха между тях в петък ".

" Ако тези хора имат ум в главата си, ще постъпят по различен метод. Ако тези хора имат ум в главата си, ще постъпят по този начин, както повелява българският народен интерес, а той е да имаме ток изобщо, тъй като тематиката дали хората ще изгубят работните си места не е най-важната, най-важната тематика е България да продължи да има ток ", сподели Манолов.

" Освен тези централи и АЕЦ, ние друга базова мощ нямаме. Ако спрем въглищните централи, ток няма да има. Това съобщи пред публицисти инж. Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", преди срещата в Народното събрание за бъдещето на въглищните централи. 

„ Доста премислени са настояванията, всичко може да бъде признато без да се случва някакъв грамаден компромис “, уточни той за плануваната за 11:00 часа среща на протестиращи енергетици и миньори с представители на ръководещите. 

„ Искаме да забележим какво ще предложат от отсрещната страна “, разяснява инж. Спасов. 

Вече пети ден съществени пътища страната са блокирани, а недоволството на работещите в енергийния бранш е против териториалните проекти, които кабинетът изпрати на Брюксел.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР