Войските на страните членки на НАТО завършат в петък най-голямото

...
Войските на страните членки на НАТО завършат в петък най-голямото
Коментари Харесай

90 000 души от НАТО отиграха руско нападение във военно учение

Войските на страните членки на НАТО завършат в петък най-голямото си военно обучение, проведено от западния защитителен съюз след края на Студената война, което има за цел да възпре възможна съветска експанзия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Поредицата от военни маневри под името " Непоколебим бранител 2024 " (Steadfast Defender 2024) бяха стартирани от НАТО в отговор на променената обстановка към сигурността в Европа вследствие на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна преди повече от две години.

По данни на щаба на НАТО в ученията, почнали преди към четири месеца, са взели участие над 90 000 бойци от всички 32 страни членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета.

Учението е концентрирано по-специално върху предизвестието и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО, от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

ДПА отбелязва, че сюжетът за огромните военни маневри е съветско нахлуване на съюзническа територия, попадащо в обсега на член 5 от Северноатлантическия контракт, който показва, че нахлуване против един съдружник от НАТО се счита за нахлуване против всички съдружници.

Член 5 е бил прилаган единствено един път - след терористичните офанзиви на " Ал Кайда " против Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, напомня ДПА.

Европа разполага единствено с дребна част от качествата за въздушна защита, които са нужни, с цел да отбрани източния си фланг, сочат личните калкулации на НАТО. Те демонстрират мащаба на уязвимостите на Стария континент, написа в това време " Файненшъл Таймс ".

Войната на Русия против Украйна демонстрира смисъла на въздушната защита, до момента в който Киев моли Запада за спомагателни системи и ракети, с цел да отбрани градовете, войските и енергийната си мрежа от ежедневните бомбардировки.

Но съгласно източници, осведомени с конфиденциалните отбранителни проекти, обрисувани предходната година, страните от НАТО са в положение да обезпечат под 5% от качествата за въздушна защита, които се считат за нужни, с цел да защитят страните членки от Централна и Източна Европа от пълномащабно нахлуване.

Високопоставен посланик от НАТО споделя, че способността за защита против ракетни и въздушни удари е „ огромна част от проекта за защита на Източна Европа от офанзиви “ и добави: „ И тъкмо в този момент я нямаме “.

Някои европейски ръководители и военни представители споделят, че Русия може да има способността да нападне страна членка на НАТО до края на десетилетието. В обстоен обзор на защитата предходната година английското държавно управление дефинира „ предизвикването да се защитим... против нахлуване от небесата “ като „ най-голямото от над 30 години насам “.

Усиленото потребление от Русия на ракети, дронове и мощно разрушителни „ плаващи бомби “ от времето на Съюз на съветските социалистически републики в Украйна ускорява неотложността на напъните на страните от НАТО да усилят разноските за защита след десетилетия на съкращения на военните бюджети.

„ Въздушната отбрана]е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем “, разяснява втори посланик от НАТО.

Неуспехът на европейските страни в НАТО през последните месеци да дават в допълнение съоръжение за въздушна защита на Украйна демонстрира лимитираните наличия на континента от скъпи и мудни за произвеждане системи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР