Войниците в Украйна стават все по-млади. Президентът Володимир Зеленски реши

...
Войниците в Украйна стават все по-млади. Президентът Володимир Зеленски реши
Коментари Харесай

Войниците в Украйна стават все по-млади: Зеленски днес реши да свали възрастта за мобилизация на 25 г.

Войниците в Украйна стават все по-млади. Президентът Володимир Зеленски реши да подпише декрет, с който понижава възрастта за готовност в армията на страната от 27 на 25 години. Това заяви съобщи Народното събрание на Върховната рада на уеб страницата си.

Зеленски подхваща този ход, защото в Украйна няма бойци, които да се борят с съветската инвазия, която продължава към този момент трета година

Парламентът одобри мярката преди година.

Тежките жертви и съвсем две години тежка окопна война провокираха яростен спор за бъдещето на военната работа. Армията към този момент месеци наред се бори да попълни редиците си.

Президентът Володимир Зеленски предизвести преди няколко месеца, че военните желаят да активизират до половин милион души. Те би трябвало да се изправят против към 600 000 съветски бойци, ситуирани в Украйна.

Тогава той съобщи, че би трябвало да чуе „ повече причини “, преди да вземе решение, като се има поради какъв брой деликатна е тематиката в една нация, изтощена от борби и отслабваща контраатака, почнала предишното лято.

Украйна, която наброява към 850 000 бойци в редиците си, не разкрива загуби или броя на бойците, ситуирани на фронта

Въпреки това военните браншове на украинските гробища не престават да порастват. Последните оценки на Съединени американски щати, оповестени през август от New York Times, демонстрират, че броят на починалите е близо 70 000, а броят на ранените е до 120 000.

Патриотичният подтик от първите месеци, когато украинците всеобщо отиваха непринудено на фронта, към този момент го няма. Все по-често в украинските медии се появяват истории за мъже, които обезверено се пробват да избягат от набора.

През декември държавното управление внесе в Народното събрание проектозакон за понижаване на възрастта за военна работа от 27 на 25 години и за опростяване на процеса на набор.

Но до момента в който законопроектът понижи наложителната военна работа от безграничен интервал на 36 месеца, той също по този начин вкара нови санкции за лицата, укриващи се от военна работа, като ограничавания върху шофьорските книжки.

Украинският омбудсман по правата на индивида Дмитро Лубинец предизвести, че непрестанно възходящите санкции съставляват проблем

„ Не можем да стигнем до такава степен, че воювайки с Русия, да се превърнем в нещо сходно на Русия. Там законите към този момент не работят и конституцията е просто лист хартия “, сподели той.

Този ход се оказа разграничителен.

„ Аз персонално съм срещу сурови санкции като конфискация на имущество “, сподели 42-годишната жителка Олена пред AFP.

След огромна реакция няколко депутати и президентството дадоха уверения, че текстът ще бъде разискван и променен.

Източник: France 24/Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР