Войниците на държави от НАТО в България ще бъдат увеличени

...
Войниците на държави от НАТО в България ще бъдат увеличени
Коментари Харесай

Денков: Войниците на НАТО у нас ще бъдат увеличени четири пъти

Войниците на страни от НАТО в България ще бъдат увеличени 4 пъти. Това стана ясно от изявление на премиера Николай Денков на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Според утвърдените районни проекти на отбрана на Алианса от Русия, каквито се вършат за първи път от Студената война насам, батальонната бойна група на НАТО в България ще стани бригада, обясни министър-председателят Николай Денков пред български публицисти.

По стандартите на НАТО бойната група е към 1300 бойци, а бригадата – към 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. Денков категорично посочи, че ще има нарастване на бойците, в това число и на българското присъединяване.

Премиерът взе участие в срещата на държавните и държавните ръководители на страните, членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

„ Украйна има цялостна поддръжка да бъде призната като член на НАТО в бъдеще. Трябва да бъдат изпълнени две неща. Условията, които занапред ще се дефинират от страните членки и всички тези страни да дадат единодушието си. Перспективата е ясна, Украйна ще се причисли към НАТО “, съобщи министър председателят.

„ Става дума за пълномащабна война. Няма подозрение в това. Колкото до касетъчните бомби, ние не поддържаме потреблението им и сме подписали съглашение. За страдание Русия освен че не е подписала това съглашение, тя употребява редовно такива бомби и в Сирия, и във войната с Украйна. Няма по какъв начин да упрекваме Украйна, че търси решение “, сподели още Денков.

Той посочи, че тематиката за касетъчните бомби не е коментирана във Вилнюс.

„ Знаете, че в разпоредбите на НАТО, с цел да бъде признат нов член, не би трябвало да има териториални разногласия и да се водят военни дейности. Очевидно е, че няма по какъв начин да стане през днешния ден, само че всички страни споделиха, че ще поддържат Украйна да стане член на алианса, когато това е допустимо “, обясни министър председателят.

„ Армията на Украйна към този момент потвърди, че може да се бие на високо равнище, само че има други стъпки, които би трябвало да се преминат. Трябва консолидиране в структурите на НАТО и най-важното, да спрат военните дейности “, съобщи Денков.

„ Познавам отчетите на службите и те вярно демонстрират, че има опасности. Рискът да се придвижи войната от Украйна в натовски страни сега е извънредно невисок. Рискът да бъдат възпламенени Западните Балкани се преглежда като доста сериозен. Там се вижда мощно съветско въздействие. Опасностите значително са провокирани от еднакъв източник “, сподели още той.

„ Рискът да има ескалация би трябвало да се преглежда съществено. Съставянето на тези проекти, построяването на бойните сили имат единствено предпазен темперамент. Никой не се приготвя за бойни дейности. България би трябвало да надгради своите въоръжени сили “, безапелационен бе министър председателят.

„ Това, което мога да кажа, е, че институциите би трябвало да си приказваме като институции. Имаме президент, имаме министър председател и всеки би трябвало да си прави работата. Всяко мое решение е за да отбрани страната от всеки един риск, който се появява към нас “, разяснява Денков.

„ Първият въпрос е за какво президентът Зеленски не се е обадил на Радев? Тези полемики постоянно са двустранни. Ако някой има въпроси за какво не е минало през президентството, първо би трябвало да си отговори на този въпрос “./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР