Войник от бившите Вътрешни войски твърди, че за две години

...
Войник от бившите Вътрешни войски твърди, че за две години
Коментари Харесай

БТР-ите, които пращаме на Украйна, не са нищо повече от ковчези на колела

Войник от някогашните Вътрешни войски твърди, че за две години работа това знамение е вадено единствено един път от гаража

Като ковчези на колела, са известни бронетранспортьорите (БТР), 100 броя от които българското държавно управление ще изпрати като подаяние на Украйна. Въпреки атрактивния си външен тип, 8-колесните машини, създадени през 60-те години на предишния век, са извънредно несъответствуващи за фронта, а возещите се в тях бойци нямат никакъв късмет да оцелеят при противников обстрел, разясняват военни специалисти.

Те напомнят, че поради слабата си ризница, БТР-ите от дълго време са бракувани от армията и предадени на тогавашните вътрешни войски. Там също по този начин не влизат в приложимост и към този момент 40 години безславно ръждясват по складовете. Ползвани са само по време на така наречен Възродителен развой, с цел да респектират въоръжените със сопи етнически турци, които стачкуват против промяната на имената им от комунистическия режим.

Опитите на наследилата Вътрешни войски жандармерия да ги употребява при разпространяване на вълнения също пропадат. Оказва се, че мястото на лидера му дава извънредно слаба видимост, което се отразява на маневреността в градски условия.

След като на няколко пъти БТР-и безусловно отнасят ъглите на здания при завой по улиците, те небрежно са върнати за постоянно бранене в хангарите. Отделно са и неприятните условия за возещите се жандармеристи. Когато ламарината се напече от слънцето, вътре става пъкъл, спомня си чиновник на Министерство на вътрешните работи имал опция да тества качествата на античните бронетранспортьори.

„ За 2 години работа съм виждал единствено един път да вадят от хангара това знамение. Още тогава офицерите ни обясниха, че не стават за нищо. Водеха ги транспортни машини на пехотата, само че инструкцията бе да се окопават на 3-4 километра в тила заради нулевата им отбрана. Руснаците им викат „ братска могила ”, един изстрел челно с РПГ и машината с екипажа е история. Странично не пазят даже от патрон на автомат, изстрелян от 100-200 метра ”, разяснява боец от някогашните Вътрешни войски.

Освен семплата ризница, 70-годишните антики имат и съществени проблеми с моторите. Експерти описват, че неизвестно за какво руските приятели са проектирали машината с два мотора. За да тръгне БТР-ът, те би трябвало да работят синхронно, само че постоянно нещо се обърква и транспортьорът се закотвя на място.

„ В тила сходна техника може да се употребява за превоз на бойци, само че си мисля, че е надалеч по-подходящо да изпратим на Украйна камиони ”, иронично разяснява някогашен боен.

Въпреки цялостната им безполезност за отпор на съветските окупатори, в изявленията си политици от ръководещата коалиция оповестиха, че са горди от дарението. Дори чакат в подмяна България да получи като отплата 200 млн. $ помощ от Съединени американски щати. И това няма да е нещо извънредно. Такава помощ към този момент получиха всички източноевропейски срани, изпратили танкове, ракети или самолети в Украйна, Чехия и Полша, които подариха на Киев голямо количество военна техника, получиха в подмяна стотици хиляди долари и отстъпки при покупка на ново американско оръжие.

Отделно Чехия и Словакия се снабдиха с танкове „ Леопард ” от Германия в подмяна на изпратените в Украйна техни съветски машини. За България милионите долари от Съединени американски щати в подмяна на античните БТР-и ще са голям триумф. Военни напомнят, че преди години извадените от въоръжение бронетранспортьори са се продавали за скрап едвам по 2-3 хиляди лева броя.

Друга част от българската помощ ще е надалеч по-полезна за Украйна, изясняват осведомени. Тя ще е по линия на обновяването на запасите от снаряди на армията. Преди дни държавното управление е подписало контракт, съгласно който българските военни фабрики би трябвало в идващите няколко години да произведат 300 000 снаряда. Те би трябвало да заменят същата численост муниции, чийто период на валидност изтича до 2-3 години, и в идващите седмици ще заминат за Украйна.

Експерти коментират, че това е извънредно скъпа помощ. Заради водената настъпателна интервенция, украинската войска се потребност всекидневно от десетки хиляди сходни боеприпаси, а потенциалът на заводите в цяла Европа не стига, с цел да се задоволят тези потребности.

Да уточним, че русофили като президента Румен Радев плачат, че българската войска остава гола и боса, че това са снаряди отвън военновременните ресурси. А и това подаяние ще ни бъде платено от специфичния фонд на Европейски Съюз, който финансира покупка на оръжие от държавното управление в Киев.

Източник: Уикенд
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР