Войната в Украйна, високата инфлация и енергийната криза подчертаха повече

...
Войната в Украйна, високата инфлация и енергийната криза подчертаха повече
Коментари Харесай

ЦБ на Франция и Германия настояват за по-бързо създаване на единен европейски пазар на капитали

Войната в Украйна, високата инфлация и енергийната рецесия подчертаха повече от всеки път значимостта по напредъка на проекта на Европейския съюз за основаване на действителен обединен пазар на капитали (Съюз на финансовите пазари - СКП). Това мнение са изразили шефът на Френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало и немският му сътрудник Йоахим Нагел, в взаимна публикация по тематиката, оповестена във всекидневниците " Еко " и " Ханделсблат ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Европа е в центъра на рецесията: войната на Русия против Украйна, енергийна рецесия, инфлация. Ние пишем дружно през днешния ден с едно разбиране: нашето единение става по-трудно, само че по-належащо ", споделиха двамата гуверньори, като допълниха, че и за Европа, и за френско-германското другарство " да ни разделят би означавало присъда ".

През последните няколко месеца Франция и Германия бяха в несъгласие и отложиха срещата на върха, с цел да се опитат да разрешат разликите си.

Сега обаче те взаимно акцентират сериозно значимата самодейността за основаване на действителен обединен пазар на капитали в Европейски Съюз, която започва още през 2015 година, с цел да докара до финансова непоклатимост. Единният пазар на капитали би трябвало да насърчи териториалната диверсификация на източници на финансиране за бизнеса, и посредством подсилване на шерването на риска в частния бранш, да развива финансовото финансиране.

Повече от всеки път би трябвало да ускорим енергийния преход и по тази причина се нуждаем от финансовите запаси, обезпечени от обединен финансов пазар, съгласно двамата европейски банкери, които прибавят, че е неотложно Европейски Съюз да стане по-привлекателен както за локални, по този начин и за задгранични вложители.

По думите им " завършването на съюза на финансовите пазари сигурно е дълъг път. За да бъде сполучлив, е значимо да се дефинира верният курс в този момент ".

СКП е проектът на Европейски Съюз за основаване на действителен обединен пазар на капитали в Европейски Съюз. Той ще разреши да се влага и икономисва във всички страни членки — което ще е от изгода за жителите, вложителите и сдруженията, без значение къде се намират те.

Един изцяло действен и интегриран пазар на капитали ще обезпечи на стопанската система на Европейски Съюз резистентен напредък и нараснала конкурентоспособност, а една стопански посилна Европа ще служи по-добре на жителите си и ще ускори ролята на Европейски Съюз на международната сцена, пишат от Европейска комисия в един от документите обвързван с построяването на механизма.

СКП ще даде на бизнеса, в това число дребните и междинните предприятия достъп до финансиране в целия Европейски Съюз, а на вложителите — да могат да влагат в планове също в целия Европейски Съюз, допълват от Европейска комисия. Капиталът следва да бъде насочван там, където изгодата от него е най-осезаема и където може да спомогне за удовлетворяването на дълготрайните публични потребности, по-специално предвид на прехода към екосъобразна стопанска система и внедряване на цифровите технологии, написа още в формалните документи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР