Войната в Украйна ще предизвика шок за световното предлагане и

...
Войната в Украйна ще предизвика шок за световното предлагане и
Коментари Харесай

Войната в Украйна - катастрофална за световното производство на храни

Войната в Украйна ще провокира потрес за международното предложение и цената на храните. За това предизвести пред Би Би Си Свейн Торе Холсетер, началник на една от най-големите компании за торове в света - норвежката Yara International.

По негови думи цените на торовете са били високи още преди съветската инвазия поради внезапното поскъпванена газа, само че могат да продължат да порастват.

Yara International, която развива активност в над 60 страни, купува обилни количества съществени първични материали от Русия.

Холсетер уточни, че компанията е била в сложна обстановка още преди войната.

Сега това е в допълнение нарушение на веригите за доставки и ние наближаваме най-важната част от този сезон за Северното полукълбо, когато доста торове би трябвало да се придвижат и това много евентуално ще бъде наранено, предвижда той.

Русия създава големи количества хранителни субстанции, като калий и фосфат - основни съставки на торовете, които разрешават на растенията и културите да порастват. Холсетер уточни, че около една четвърт от основните хранителни субстанции, употребявани в европейското произвеждане на храни, идват точно от Русия.

За мен въпросът не е дали ще изпаднем в международна продоволствена рецесия - въпросът е какъв брой огромна ще бъде тя, акцентира той.

" Правим каквото можем да създадем сега, с цел да намерим и спомагателни източници. Но с толкоз къси периоди това е лимитирано ", разясни Холсетер.

Хранителните субстанции обаче не са единственият фактор, който би трябвало да се вземе поради.

Огромни количества природен газ са нужни за производството на амоняк, основна съставна част в азотния тор.

" От една страна, се опитваме да поддържаме доставките на тор за фермерите, с цел да поддържаме земеделските добиви. В същото време би трябвало да има мощна реакция. Ние осъждаме съветската военна инвазия в Украйна, по този начин че това е алтернатива и, искрено казано, е доста сложна ", разяснява Холсетер.

Изменението на климата и увеличаващото се население към този момент са другите провокации, пред които е изправена международната система за произвеждане на храни - всичко това преди началото на пандемията.

Изпълнителният шеф на Yara International обаче описва войната като " злополука на злополуките ", като акцентира какъв брой уязвима е световната верига за доставки на храни.

По негови думи военният спор ще усили продоволствената неустановеност в по-бедните страни.

Трябва да имаме поради, че през последните две години хората, които си лягат гладни, са се нараснали със 100 милиона... тъй че това е в действителност обезпокоително, означи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР