Войната в Украйна промени дневния ред на всички и за

...
Войната в Украйна промени дневния ред на всички и за
Коментари Харесай

Правосъдният министър се аргументира за мотивите ѝ за отстраняването на Иван Гешев

„ Войната в Украйна промени дневния ред на всички и за следващ път се търси следващото опрощение за това ние да не решим действителния проблем, който имаме с неефективното профилирано правораздаване и недобре работещите профилиран съд и прокуратура. Всеки мотив срещу това деяние е напълно предстоящ “. Това разяснява в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия правосъдният министър.

По мотив информацията, че български военачалник е махленски в шпионаж в интерес на Русия, министър Йорданова съобщи, че поддържа всички дейности на прокуратурата, които са в полза на националната сигурност. В случай че има нужда от правно взаимоотношение по наказателно-правни въпроси, Министерство на правораздаването е готово да реагира неотложно.

„ Що се отнася до днешните дейни дейности на профилираната прокуратура във връзка така наречен шпионски сигнал, чакам от прокуратурата, от всички нейни звена, да работят във всеки един миг интензивно по тези въпроси, а не тогава, когато или има рецензия по отношение на работата на прокуратурата, или се отвори тематиката за спецправосъдието “, сподели Йорданова.

През годините - както по времето на Сотир Цацаров, по този начин и по времето на, от време на време избухват шпионски кавги, които бързо затихват и отиват в небитието, напомни тя.

И един от въпросите, които Йорданова слага на пленума на Висш съдебен съвет с днешното си предложение, е казусът " Гебрев ", който по думите ѝ, е стигнал до задънена улица. Друга тематика е казусът " Жоси ". Йорданова сочи девет други условия.

„ Нашият разбор демонстрира, че основният прокурор е издал методически инструкции, които са незаконосъобразни в една съответна част. Това повлиява върху активността на всички останали прокурори. Също по този начин има влезнало в действие решение на Европейския съд по правата на индивида, с което установи, че господин Гешев е нарушил презумпцията за невиновност. Това е делото „ Баневи “. Решението на Европейския съд е към този момент влезнало и България ще би трябвало да заплаща обезщетение за това нарушавания “, изясни Йорданова.

Попита: „ Приемливо ли е за членовете на Висш съдебен съвет да имаме основен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност и позволява в негово наличие зависещ негов прокурор да я нарушава тази хипотеза. И възможно ли е основен прокурор да наскърбява избрани специалности и класи от юридическата общественост по недодялан метод “.

„ Изискванията по отношение на основния прокурор, както и за ръководителя на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, са извънредно високи от позиция на професионални и нравствени качества “, сподели още Йорданова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР