Войната в Украйна показа, че Русия е загубила статута си

...
Войната в Украйна показа, че Русия е загубила статута си
Коментари Харесай

По-вероятната развръзка. Украйна ще ускори разпада на Русия

Войната в Украйна сподели, че Русия е изгубила статута си на велика мощ. Но какво следва от това? Най-вероятният сюжет е войната да форсира колапса на самата Руска федерация, написа Стефан Попов.

Още преди месеци, когато Украйна отблъсна офанзивата против Киев, стартира да се вижда, че нападнатата страна евентуално ще победи във войната с Русия . Разбира се, належащо е да се уточнят още някои условия, обстановката не е по този начин избрана. Но вероятностите са в тази посока след девет месеца военни дейности.

Ясно е, също, че Русия загуби вечно статута си на велика мощ - оказа се, че от дълго време не е такава. Нейното мнимо великолепие се дължи сега само на шантажа с нуклеарните оръжия и непрекъснатите, въпреки косвени и мъгляви внушения за потреблението им.

Но какво ни споделя от тази генерална равносметка? Какво да мислим за месеци напред, за зимата и за идната година?
Пет сюжета
На първо място следва да се отхвърли опцията Съединени американски щати и Европа да понижат доста помощта за Украйна. В Демократическата партия на Съединени американски щати има група, която клони към сходна политика. Републиканската партия с новото нежно болшинство в Камарата на представителите упорства за непоколебим мониторинг на военната помощ. Но това са неизбежни демократични епизоди. Западът знае, че след една съветска победа целият свят ще полети към хаоса и цената ще бъде неимоверна.

Една кошмарна опция е прибягването до тактическо нуклеарно оръжие, чиято мощ е сходна с тази на атомните бомби през 1945 година над Япония. Засега считаме, че това развиване има ниска възможност. То има обаче страничния резултат да форматира мисленето на западните политици, анализатори и стратези. Всички се опасяват даже от минималната възможност Путин да предприеме нуклеарен удар.
Войната не може да продължава безпределно дълго, защото Русия няма нужната стопанска система за безкрайна или несигурно дълга акция за пределно изтощение на Украйна.Стефан Попов
Друг сюжет е военните интервенции да не престават несигурно дълго, военният развой да замръзне. Факторът, който занижава вероятността на това развиване е лимитираният и все по-малък запас на Русия за поддържане на военни дейности. Войната не може да продължава безпределно дълго, защото Русия няма нужната стопанска система за безкрайна или несигурно дълга акция за пределно изтощение на Украйна.

Четвърта опция е събаряне на Путин по познатия руско-съветски фасон. Путин обаче е със мощни позиции, към него цяла кохорта функционери ще бъде изметена при свалянето му. Но в случай че той прибегне до обща готовност, покачва се вероятността руснаците в огромните градски центрове на Русия да се пробудят и да осъзнаят черния трилър, в който са ги тласнали, а това да стимулира една промяна.

Накрая, един катастрофичен сюжет е колапсът на самата Руска федерация. Русия по принцип е архаична политическа форма от имперски тип, каквито през днешния ден рядко се следят. Инвазията в Украйна показва тази вътрешна конструкция на Русия по много безапелационен метод. Конфликтът изнесе нескрито и накара светът да се замисли над този аспект. Особено някогашните бизнес сътрудници на Русия в Европа.
Защо колапсът е най-вероятен
Това развиване ми се коства най-вероятно, даже да е в композиция с други. Русия е видимо монолитна, само че надълбоко неустойчива структура. Историята преди 100 години позволява сходни форми като Османската империя, Австро-Унгария (случай на демократична империя), Германия, Русия, Англия. След Голямата война множеството се разпадат.

След 1920 остават малко, най-вече Англия, която след Втората международна война се разгражда като колониална мощ. Това става основно заради интернационалните фактори, измежду тях натискът от Съединени американски щати за приемане на $ в колониите, само че също и привършване на вътрешния й капацитет да поддържа най-голямата колониална система в света.

Съвременната устойчива форма на държавност по предписание е националната страна, в която се откроява и зародилата в европейската традиция конституционна страна. Русия не е сходен вид държавност. Въпросът не опира до това, че е властническа, тирания, робия или какъвто етикет решим да й прикачим.
Русия е проведена като неистински конгломерат от национални групи под шапката на всевластен център, който ги държи дружно.Стефан Попов
По-скоро Русия е проведена като неистински конгломерат от национални групи под шапката на всевластен център, който ги държи дружно. И ги държи в граници, които също не са конституирани като на граници на национална страна, а са експанзивни, както се вижда непрекъснато от най-малко две десетилетия.

Тази имперска форма на всеяден Гаргантюа няма вътрешна непоклатимост. Тя живее в перманентни параноидно-психотични пристъпи, поражда облици за себе си ту като жертва, ту като възвишен воин, фантазира мъчително, че е във война с целия свят, отсамния и отвъдния, влиза и за малко излиза от подбудени в нея самата и във висока степен фиктивни изключителни положения, претърпява екзистенциални закани, непрекъснато е в паника за съществуването си. Всичко това е илюзорно, мъчително и деструктивно за самата Русия и забележителен риск за света и околните й съседи. Руската федерация няма потенциал – никой не би имал – да обитава стабилно в това положение.

Войната в Украйна ще форсира края на Руската федерация. Още от 1991 година в аналитични среди се стартират сюжети за продължение на разпада на Съюз на съветските социалистически републики вътре в самата Русия. Този срив би протекъл по силата на нужда, последваща от логиката на самата политическа форма.

Но анализите не провокират събития, както е ясно от случая със Съветския съюз, една от днешна позиция неразбираема страна. Но Украйна прави този сюжет по-вероятен. С войната против Украйна Русия сама, по силата на самоубийствената логичност на политическата си форма, слага на пределно тестване своята неправдоподобна политическа и конституционна форма.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР