Войната в Украйна ни показа, че ЕС е стълб на

...
Войната в Украйна ни показа, че ЕС е стълб на
Коментари Харесай

Оливер Вархей: Разширяването на ЕС е обосновано на заслуги, няма кратък път Вх. поща

„ Войната в Украйна ни сподели, че Европейски Съюз е дирек на мир, разцвет и непоклатимост, а разширението е съществена политика, с цел да разпространим тази непоклатимост и сигурност изключително за тези сътрудници, които поддържат нашите полезности ". Това съобщи във видеопослание еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейския съюз Оливер Вархей по време на Софийски стопански конгрес ІV.

По думите му разширението на Европейски Съюз е водеща тематика в програмата на Европейска комисия.

„ Преди година Украйна, Молдова и Грузия получиха позитивна оценка и с това открихме нова глава. Европейски Съюз работи непрекъснато за развиването на разширението. Тази година сме присъединили 10 страни като Украйна, Грузия и Молдова са част от този развой. Ние ще създадем оценки, ще създадем рекомендации, само че желая ясно да подчертая, че разширението е обосновано на заслуги, че няма къс път, би трябвало бъдат реализирани всички критерии от Копенхаген ", настоя еврокомисар Вархей.

Сред критериите от Копенхаген са върховенството на закона и отбраната на малцинствата.

„ За да бъде укорено разширението са избрани четири стъпки - разширението на европейския пазар преди присъединението на кандидатките, усилването на процеса на интеграция, икономическа поддръжка и уголемен пакет от предприсъединителни фондове. Едновременно с това ще продължим да прилагаме икономическия капиталов проект. Това е пакет от 9 милиарда евро за Западните Балкани, който може да нарасне до 13 милиарда евро за съгласуваност и цифровизация ", уточни еврокомисар Вархей.

„ Готови сме да ускорим процеса на присъединение, само че по тази причина е необходим корав ангажимент на нашите сътрудници, които да засилят процеса на промени и на интеграция ", увери той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР