Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идващата зима ще

...
Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идващата зима ще
Коментари Харесай

Шефът на НАТО очаква трудна зима, спирания на тока и граждански размирици в Европа

" Войната в Украйна навлиза в сериозна фаза. Идващата зима ще бъде сложна освен за Украйна, само че и за страните, които я поддържат ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в публикация във, в която разказва рисковете пред пакта.

" Единството и солидарността на блока ще се натъкнат на съществени тествания, защото хората и компаниите в европейските страни не престават да изпитват върху себе си следствията от стремителния растеж на енергийните цени и повишаването на живота ", отбелязва Столтенберг.

Той не изключва и вероятността от " обществени безредици " и " спирания на тока " в западните страни.

" Изправени сме пред сложни шест месеца, под угрозата от енергийни сривове, разстройства и може би даже цивилен безредици. Трябва обаче да запазим курса си и да се противопоставим на тиранията - поради Украйна и поради самите нас ", написа Столтенберг.

" Действително плащаме цена за своята поддръжка за Украйна. Но тази цена се мери в долари, евро и лири, до момента в който украинците заплащат с живота си. И всички ние ще платим доста по-висока цена, в случай че Русия и други властнически режими считат, че могат да нахлуват в територията на своите съседи и да погазват безнаказано интернационалното право. Ако Русия спре да води война, ще има мир. Ако Украйна спре да води война, тя ще престане да съществува като самостоятелна нация. Ние имаме морална отговорност да поддържаме тази самостоятелна народна власт в сърцето на Европа ", декларира шефът на НАТО.

Според него глобите имат резултат върху Русия, а военната помощ за Украйна би трябвало да продължи. А в случай че не бъде възпряна, Русия може да нападне даже НАТО. " Цената, която плащаме в поддръжка на Украйна, е от изгода и за нашата лична сигурност ", предизвестява още Столтенберг.

По-рано беше обявено, че по незабавна молба на министъра на защитата на Украйна Алексей Резников  Североатлантическият алианс е призовал страните членки да дават зимна екипировка за украинските въоръжени сили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР