Войната в Украйна може да заличи половината очаквания растеж на

...
Войната в Украйна може да заличи половината очаквания растеж на
Коментари Харесай

Войната в Украйна може да заличи половината от растежа на световната търговия

Войната в Украйна може да заличи половината упования напредък на международната търговия през тази година, излиза наяве от новата прогноза на Световната комерсиална организация (СТО), представена от Business Standard.

От секретариата на СТО оповестиха, че чакат международната търговия да нарасне с ритъм сред 2,4 и 3 % през тази година. За съпоставяне, през октомври организацията предвижда напредък от 4,7%.

Според същия модел рецесията в Украйна може да докара до закъснение на световния стопански напредък до диапазона сред 3,1 и 3,7 %.

Конфликтът докара до растеж на  цените на храните и силата и понижи наличността на артикули, изнасяни от Русия и Украйна, се споделя в бележката на секретариата.

Русия и Украйна са значими снабдители на голям брой артикули, изключително на храни и сила. В международен мащаб двете страни дават отговор за към 25% от износа на пшеница, 15% на ечемик и 45% на слънчогледови артикули, демонстрират данни от 2019 година Само на Русия се падат 9,4% от международната търговия с горива, в това число 20% дял в износа на природен газ.

Европа, главната дестинация както за съветски, по този начин и за украински експорт, евентуално ще понесе огромна част от икономическия удар от войната. Намалените доставки на зърно и други хранителни артикули ще доведат до покачване на цените на селскостопанските артикули.

Африка и Близкият изток са измежду най-уязвимите райони, защото над 50% от вноса на зърнени култури в района идва от Украйна и/или Русия.  Общо 35 страни в Африка внасят храни, а 22 торове, от Украйна, Русия или и двете.

Някои страни в Африка на юг от Сахара са изправени пред евентуално покачване на цените на пшеницата с 50 до 85 % вследствие на въздействието на рецесията върху доставките на зърно, показват от СТО.

„ Настоящата рецесия евентуално ще изостри интернационалната продоволствена неустановеност в миг, когато цените на храните към този момент са исторически високи заради пандемията COVID-19 и други фактори “, предизвестяват от организацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР