Войната в Украйна изцяло преструктурира системата на международните отношения и

...
Войната в Украйна изцяло преструктурира системата на международните отношения и
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Нов, видоизменен Кемпдейвидски договор в края на юни

Войната в Украйна напълно преструктурира системата на интернационалните връзки и сигурност. Ето какво показа по тази тематика за novini.bg проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Войната в Украйна напълно преструктурира системата на интернационалните връзки и сигурност. Повече от явно е, че светът е многополярен, в който обособените геополитически центрове влизат в съюзнически връзки въз основата на двустранната борба Изток-Запад. Русия, ръководена от Путин, е вербално най-агресивна в нападките си против така наречен „ групов Запад “. Кремъл счита за обикновено посредством своето оръжие и енергоресурси да вземе забележителна част от „ източното решение “ за новия международен ред. Той ясно си дава сметката, че цялостното икономическо владичество на западните стопански системи от 80-те години на предишния век /когато се срина Съюз на съветските социалистически републики и Източният блок/ може да бъде ерозирано посредством зависимостта им от енергоресурсите, които се намират на територията на „ бунтовниците “ против Запада.

„ Клубът на производителите на енергоресурси “ /Русия, Иран и Венецуела/ се трансформира в най-яростния конкурент на западния свят.

Нещо повече, Китай от 80-те години не е Китай от 21 век. През 1985 година азиатската страна имаше 393 милиарда $ Брутният вътрешен продукт против 17.2 трилиона понастоящем. По тази причина държавният секретар Антъни Блинкин съобщи, че „ в дълготраен проект Китай остава най-сериозния конкурент “.

В тази светлина Вашингтон си дава ясна сметка, че вниманието към Тихоокеанския район остава водещо, а в Украйна би трябвало уверено да дели отговорностите за опълчването на съветската експанзия с Европейски Съюз. Пренареждането на външнополитическите цели тласна Белият дом да образува районни структури, които да дадат отпор на „ груповия Изток “.



Такъв регион е Близкият Изток, за който при започване на мандата си ръководещият към този момент 16 месеца Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в имаше избрани проекти, облечени в предизборни обещания. Кулминация в това отношение е извършеният на 8-9 декември 2021 година „ Форум на демокрацията “, на който единствено две страни от района бяха поканени, а точно Израел и Ирак. Половин година по-късно Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в към този момент наподобява на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския и за убийството на саудитския опозиционер Хашоги припомнят само съперниците на новата политиката на американския президент.

Готвеният нов Кемпдейвидски контракт /без палестинския му анекс/ е завръщането към обичайните съдружници в Близкия Изток.

Това е самопризнание за химеричния темперамент на евентуално американско-иранско съглашение в границите на водените към този момент 15 месеца договаряния за завръщането на Съединени американски щати в JCPA. Според редица специалисти насочването на погледа на Вашингтон към Азия сътвори вакуум в Близкия Изток. Това разреши на страни като Русия да се наместят в „ петролните полета “ и да се възползват от непредвидените приходи, с цел да финансират експанзионистичната си политика в Украйна. След краткосрочната война на цените сред Рияд и Москва през 2020 година, картелът ОПЕК + се контракти постепенно и одобри политика да компенсира изгубените над 9 милиарда барела петрол на ден от международното ползване, в резултат на Ковид-19 епидемията. Според това съглашение всеки месец картелът би трябвало да покачва добива с 434 000 барела на ден. Това обаче не ставаше, защото след авансово координиране, повишението става в по-ниски стойности. Въпросният контракт изтича през септември 2022 година На този стадий специалистите са единомислещи, че Рияд остава предан на нефтеното съглашение.



Голямата борба е за понижаването на цената на нефта. Настоящата стойност към 115-120 $ за барел не дава дава гаранции, че Путин скоро ще остане без запаси да финансира войната си в Украйна. Нещо повече, данните от Русия демонстрират, че за първите три месеца на 2022 година Москва е изнасяла приблизително по 11 млн. барела на ден. За април обаче износът е паднал с съвсем 850 000 барела и достигнал до 9,2 млн. барела. В момента Саудитска Арабия е водачът с 1,3 млн. барела повече за април. В тази светлина Вашингтон направи внезапна смяна на политиката си към двете страни, които отчасти могат да компенсират неналичието на задоволително суровина на международните пазари – Саудитска Арабия и ОАЕ. Видя се, че деблокирането на нефтените ресурси на Съединени американски щати /за към два месеца с повече от 200 млн. барела, от 660 млн. до 432 млн. барела/ не може да спре напиращата инфлация, която възпламени международната стопанска система.

Предстоящото посещаване на Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в в Близкия Изток, включително и Саудитска Арабия в края на идния юни ще бележи основаването на самобитен районен блок. Експерти смятат, че ядрото ще бъде израелско-египетски-саудитски блок, а в периферията ще бъдат Турция и Йордания. На някои познавачи на близкоизточната история това им припомня подписването през 1979 година на Кемпдейвидския кротичък контракт сред водачите на Египет и Израел, в наличието на американския президент Джими Картър.

Сега обстановката е сходна, само че не е тъждествена.

Байдън осъществя своя проект на дребни крачки, търсейки удовлетворяването на ползите на трите стратегически колегата. Сърцевината на съглашението е признаването на Мохамед бин Салман за предстоящ крал на Саудитска Арабия. Някои съперници на сходен акт подценяват опциите на Рияд да покрие неналичието на задоволително предложение на петрол на международната борса. Ирански експерти са на мнение, че двете страни – Саудитска Арабия и ОАЕ могат общо да покачат добива и износа към 3,5 милиона барела на ден. На фона на тези непотвърдени данни би трябвало да се има поради и индустриалните разноски, които в Саудитска Арабия са най-ниски. Един барел в арабската страна е 3 $, до момента в който в Русия – 30 $. Това залага и евентуалното несъгласие сред Рияд и Москва. Първият е податлив да залага по-ниска цена, за разлика от втория.



Паралелно с нефта, Саудитска Арабия е заложила редица други условия към Съединени американски щати в региона на сигурността и защитата. Съвсем неотдавна саудитски представител съобщи, че „ в случай че Съединени американски щати бяха дали най-малко 10% от това, което дават на Украйна като оръжие, войната в Йемен от дълго време да е приключила и народът на тази страна от дълго време да живее в мир. “

Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в продължава пътя на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския по реализирането на „ аврамическите контракти “. Според специалисти в американско-саудитското съглашение е заложено установяването на дипломатически връзки сред Тел Авив и Рияд. Това обаче няма да стане незабавно, по този начин както се получи с ОАЕ, Бахрейн, защото ислямската сензитивност на саудитите, пазители на двете светини, е доста по-голяма.

Според предварителни оценки първият стадий от израелско-саудитското доближаване ще е формалното прекачване на саудитския суверенитет над двата незаселени египетски острова Тиран и Санафир, намиращи се на стратегическо място в Червено море. Те са в непосредствена непосредственост против израелското пристанище Ейлат и йорданското пристанище Акаба на Червено море. Намеренията на Кайро за предаване на островите на Саудитска Арабия против непрекъсната финансова помощ бяха оповестени още преди пет години, само че провокираха големи безредици в страната. Сега Тел Авив желае публично въздушен кулоар над тях, който съставлява казус за прехвръкване на израелски самолети в саудитско небе. Израел желае да се откри директна въздушна линия сред летище в Саудитска Арабия и Израел, за улеснението на визитата на ислямски поклонници от Израел в светите места в Мека и Медина. Преди четири години Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския направи невиждан полет в това отношение, излитайки от летището в Рияд и кацайки на летище Бен Гурион в Тел Авив. Вероятно Байдън ще го повтори.



За подготовка на визитата на Байдън в Израел и Саудитска Арабия беше изпратена делегация в кралството в състав: координаторът на Съвета по национална сигурност за Близкия Изток Брет МагГърк и представителя на Държавния департамент по енергийните въпроси Амос Хохщайн, за разискването на общите израелско-саудитски хоризонти на съдействие и енергийните тематики. Паралелно с това израелският канал 12 осведоми за посещаване на върховен израелски представител в саудитското кралство, евентуално за стиковането на визитата на Байдън сред двете най-важни спирки. Отбелязва се, че той е получил „ топъл банкет “ в Рияд. Нещо повече, споделя се, че израелски предприемачи към този момент влизат обикновено с техните родни паспорти на саудитска територия, оглеждайки се за места за вложение.

Енергийни специалисти предвиждат рухването на цените на горивата през идните месеци. Принципно това е правилно, минимум поради свиващата се световна стопанска система. Въпросът е с какви темпове ще стане това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР