Войната в Украйна е катастрофа за света, която ще забави

...
Войната в Украйна е катастрофа за света, която ще забави
Коментари Харесай

Световната банка: Войната ще забави глобалния растеж

Войната в Украйна е злополука за света, която ще забави световния стопански напредък. Това съобщи пред Би Би Си президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

„ Войната в Украйна идва в неприятен миг за света, защото инфлацията към този момент нараства “, сподели Малпас.

Той акцентира, че най-голямата му угриженост е за загубата на човешки животи. Смята се, че хиляди цивилни и бойци са починали от началото на боевете в Украйна.

По думите на Малпас икономическото влияние на войната се простира оттатък границите на Украйна, като покачването на международните цени на силата „ визира най-вече бедните, сходно на инфлацията “.

Заради войната порастват и цените на храните, като по думите на президента на Световната банка това е „ доста сериозен проблем за хората в по-бедните страни “.

Той означи, че Русия и Украйна са огромни производители на храни. Украйна е най-големият производител на слънчогледово олио в света, а Русия е се подрежда на второ място, сочат данни на S&P Global Platts. Двете страни дават отговор за 60% от международното произвеждане.

Според данни на JP Morgan двете страни също съставляват 28,9% от международния експорт на пшеница. На този декор цените на пшеницата на чикагската бъдеща борса се търгуват на равнища, близки до 14-годишни върхове.

Руските доставки на тези артикули са лимитирани заради огромните наказания, които затрудняват закупуването на продуктите от останалия свят. Украинските доставки пък бяха прекъснати, защото боевете затвориха пристанищата на страната.

„ Няма метод да се приспособяваме задоволително бързо към загубата на доставки от Украйна и Русия и това способства за цените “, сподели Малпас.

По думите му същото важи и за съветските енергийни доставки, които се отразяват изключително отрицателно на Западна Европа. Около 39% от електрическата енергия в Европейски Съюз идва от електроцентрали, които изгарят изкопаеми горива, а Русия е най-големият снабдител на нефт и газ за района.

Тъй като Европейски Съюз се стреми да форсира прехода си към други енергийни източници, държавното управление на Владимир Путин „ може вечно да загуби някои от своите пазари “, счита Малпас. Подобна загуба на приходи е единствено един от методите, по които тази война ще навреди на стандарта на живот в Русия, като същият резултат ще имат срутва на рублата и инфлацията.

Войната в Украйна ще сътвори и повече проблеми за световната стопанска система, изяснява Малпас.

Световната банка е отделила 7,9 милиарда $ за подкрепяне на развиването на украинската стопанска система от 2014 година насам. Тези пари помогнаха на страната да стартира широкообхватни стопански промени, в това число приватизации в енергийния и банковия бранш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР