Войната в Израел доведе до рязко разделение в САЩ. Белият

...
Войната в Израел доведе до рязко разделение в САЩ. Белият
Коментари Харесай

Близкият изток усети слабостта на САЩ и не вижда смисъл от преговори

Войната в Израел докара до внезапно разделяне в Съединени американски щати. Белият дом официално се стреми към деескалация, само че доста неенергично и постепенно. Джо Байдън е по едно и също време подложен на мощен напън както от демократичното крило на демократите, които упрекват Израел във военни закононарушения, по този начин и от ястребите и в двете партии, които изискват Съединените щати да оказват помощ на Израел по всевъзможен вероятен метод. Това твърди съветският пoлитолог Малек Дудаков в публикация за съветското издание Регнум.

" Самият екип на Байдън в действителност се пробва да седне на два стола - само че това надали ще успее ", написа създателят.

Още в първите дни на спора Вашингтон изпрати държавния секретар Антъни Блинкен в Близкия изток. Задачата му беше допустимо най-неясна - изглеждаше да покаже поддръжка за Израел, само че в това време да ограничи импулсите на премиера Бенямин Нетаняху да стартира огромна война, твърди създателят.

Следователно, на декларативно равнище, Блинкен поредно е заявявал непоколебимата си поддръжка за Израел. В непубличните договаряния най-вероятно те са говорили за нуждата да не ескалират обстановката до районен спор. Да бомбардираме линията Газа, само че нищо повече.

Именно заради нееднозначната позиция на администрацията на Байдън огромната сухопътна интервенция в линията Газа внезапно стартира да се отсрочва. Освен това Израел измисли най-неумелите аргументи за това - сякаш мъгливото и облачно време пречеше. Или разузнаването се пробва да открие къде са държани в плен израелци и американци, преди да стартира интервенция.

Пентагонът неотложно изпрати две ударни групи от самолетоносачи към крайбрежията на Израел. Това също беше сигнал към съперниците на Израел като Иран, с цел да не се опитат самите те да стартират огромна война. Но и явен намек към Израел, с цел да не се отдаде на произволи без зелената светлина от Съединени американски щати, се споделя в материала.

Вярно, активността на Блинкен по-късно стартира да наподобява повече на вървене в кръг. От Израел той отпътува до Саудитска Арабия, където бе заставен да чака няколко часа за визита при престолонаследника Мохамед бин Салман. В последна сметка срещата продължи по-малко от час и приключи с нищо.

Блинкън не се оправи по-добре и в Египет. Президентът ал-Сиси има сложни връзки с актуалната администрация във Вашингтон. А неотдавна сенатор Боб Менендес беше задържан по обвинявания в приемане на подкупи от египетски предприемачи за лобиране за ползите на Кайро, сочи създателят.

Така че не беше изненадващо, че Блинкен получи много студен банкет в Кайро. Нещо повече, ал-Сиси даже непосредствено уточни на Блинкен неговите еврейски корени, като в действителност го упрекна в пристрастия към палестинските араби.

Кайро, дружно с Рияд, настойчиво упорстват Съединени американски щати да окажат напън върху Израел, с цел да приключи бомбардировките на линията Газа. В последна сметка там всеки ден умират стотици мирни и почтени поданици. Общественото мнение се трансформира бързо не в интерес на Израел, даже на Запад, да не приказваме за арабския свят, твърди политологът.

По думите му Израел в действителност се пробва да изтласка палестинците на Синайския полуостров, за което Египет въобще не е подготвен. Също по този начин не е допустимо да се достави филантропична помощ в линията Газа заради непрекъснатите бомбардировки. Блинкен не можеше да подсигурява завършването им, тъй че напусна арабските столици с празни ръце, връщайки се назад в Израел.

" Совалковата дипломация на Блинкен не носи доста резултати, частично тъй като позицията на Съединени американски щати в Близкия изток отслабва много бързо " разяснява създателят и прибавя, че Демократите не са в най-хубави връзки с Израел и държавното управление на Нетаняху, смятайки го за прекомерно десен. Екипът на Байдън също съумя да се скара с монархиите от Персийския залив. Въпреки че Египет продължава да получава военни траншове от Съединени американски щати, той води все по-независима политика и дружно със Саудитска Арабия се готви да се причисли към БРИКС, счита Дудаков.

На този декор още веднъж се ускориха опитите за договаряния сред Съединени американски щати и Иран. Апаратчиците на Байдън неотдавна съумяха да реализират лимитирани съглашения, като размразиха активите на Иран в Южна Корея и Ирак в подмяна на прекъсване на неговата стратегия за обогатяване на уран. Вярно, това незабавно стартира да се употребява от съперниците на Байдън като причина да го обвинят за започването на войната в Израел.

Сега, за идващия кръг от договаряния с Иран, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, който взе участие в сключването на нуклеарната договорка от 2015 година, още веднъж е изпратен. Той се пробва да убеди Техеран да не разреши на Хизбула в Ливан да отвори втори фронт против Израел. Но Иран също изисква да се стартира със прекъсване на бомбардировките на линията Газа - и евентуално ще изиска в подмяна облекчение на глобите и топене на спомагателни активи, счита създателят.

Белият дом обаче се опасява да подписа огромна договорка с Иран. В последна сметка антииранското лоби във Вашингтон е прекомерно мощно и Байдън беше заставен да замрази отчасти активите на Иран в Катар, въпреки и най-вероятно единствено за известно време. Но това в допълнение понижава пространството за маневриране на екипа на Байдън в Близкия изток, се споделя в материала.

В последна сметка опитите за нормализиране на връзките сред Израел и монархиите от Близкия изток в този момент са в положение на неопределеност. Напротив, Иран и Саудитска Арабия водят взаимни договаряния, заобикаляйки Съединени американски щати, за обстановката в Израел. И Рияд също се готви да провежда първите си военни учения с Китай, демонстрирайки презрението си към Байдън.

Според политолога " един муден спор в Израел може да устройва Белия дом по избран метод ". " Те към този момент се пробват да се възползват от обстановката, с цел да прокарат един огромен боен бюджет в Конгреса, който може да бъде изхарчен както за Украйна, по този начин и за Израел. Много републиканци се опълчват на спомагателни траншове за Украйна, само че може да гласоподават за подобен бюджет в поддръжка на Израел ", споделя още създателят.

Освен това неустойчивостта в Израел може да докара до рухването на държавното управление на Нетаняху и замяната му с политици като Бени Ганц, които са по-договороспособни за демократите. Ето за какво самият Байдън даже стартира обществено да прави мнения към Нетаняху, настоявайки да не стартира окупацията на Ивицата Газа.

Всичко това обаче са по-скоро краткосрочни изгоди. В дълготраен проект войната в Израел носи доста повече опасности – както за Байдън, по този начин и за цялостен Вашингтон. Той анулира опитите за уединяване на Иран - и назад, изолира самия Израел, против който в този момент се опълчват както арабските страни, по този начин и Техеран, показва публикацията.

Израелският спор символизира доста намаляване на позициите на Съединени американски щати в Близкия изток, което идващите американски президенти надали ще съумеят да преодолеят. Това принуждава Пентагона да хаби лимитирани военни запаси, които ще би трябвало да бъдат пренасочени от украинското направление. Например, същите 155 mm снаряди в този момент са в изострен недостиг заради апетитите на Киев, счита съветският политолог.

Освен това обстановката в Израел се трансформира в главен удар по репутацията на Байдън преди изборите. Той в действителност не можеше нито да спре спора, нито да го предотврати. Стотици американци към момента са блокирани в Ивицата Газа и не могат да я изоставен заради обстрел. На този декор политиката на Байдън наподобява като безспорен неуспех.

И не на вятъра главният съперник на настоящето държавно управление в Съединените щати, в лицето на Доналд Тръмп, интензивно се възползва от протичащото се, разигравайки антивоенната карта. Той дава обещание да спре всевъзможни войни и да умиротвори всички незабавно щом бъде определен за президент. Рейтингите на Тръмп прибавиха няколко пункта в последните изследвания и преднината му пред Байдън набъбна доста в основни за изборите щати.

Демократите включват както пламенни последователи на Палестина, по този начин и почитатели на Израел. Но даже измежду републиканците има видимо разделяне сред ястреби и изолационисти - последните желаят да се отдръпват от всички войни и да не вземат участие в тях. Обществено Вашингтон остава неподвижен от хаоса в Конгреса с неуспеха да бъде определен нов ръководител., се споделя в материала.

Близкият изток към този момент усети слабостта и нефункционалността на американската политика – и в този момент просто не вижда смисъл да договаря съществено за каквото и да било с Байдън, заключва Дудаков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР