Войната в Афганистан може да задмине Сирия като най-смъртоносния конфликт

...
Войната в Афганистан може да задмине Сирия като най-смъртоносния конфликт
Коментари Харесай

Афганистан на път да задмине Сирия като най-кръвопролитния конфликт в света през 2018 г.

Войната в Афганистан може да задмине Сирия като най-смъртоносния спор в света през тази година , настояват анализатори, представени от Агенция Франс Прес.

Мрачната оценка съществено контрастира с непрекъснатата оптимистична позиция за спора от задачата на НАТО в Кабул и акцентира растящото възприятие за безизходност в раздирания от война Афганистан към този момент 17 година

Наблюдатели разясняват, че тактиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за Афганистан, като на своите прародители, се проваля, откакто потомство американци, родени след 9/11, са задоволително огромни, с цел да се причислят към армията.

" Ръстът на жертвите в Афганистан и евентуалният край в Сирия...може да остави Афганистан като най-смъртоносния спор в света ", разяснява Джони Уолш, специалист по Афганистан от американския Институт за мир.

" Повечето години станаха новата " година с най-вече принуждение " . Това продължава да се утежнява ", добави той.

Сирийският спор, който стартира десетилетие след войната в Афганистан, е лишил живота на повече от 15 000 души тази година , осведоми Сирийският център за наблюдаване на човешките права.

Греъм Смит, съветник на Международната спешна група, съобщи пред Агенция Франс Прес, че има индикации, които " демонстрират, че афганистанската война е на път да отнеме живота на повече от 20 000 души през 2018 ", в това число цивилни и бойци.

" Може да надвиши броя на починалите при други спорове , евентуално даже и войната в Сирия ", добави Смит.

Би било рекорден връх в Афганистан, съгласно уважаваната Uppsala Conflict Data Program в Швеция, която оповестява, че при всички спорове през 2017 година са починали 19 694 души.

Доклад на Организация на обединените нации демонстрира, че през първите шест месеца на 2018 година в Афганистан са починали 1 692 цивилни.

Информация за броя на починалите афганистански бойци не е налична , откакто през предходната година Вашингтон се съгласи по молба на Кабул да бъдат засекретени данните за броя на починалите.

Преди това данни, оповестени от специфичния основен контрольор на Съединени американски щати за възобновяване на Афганистан, разкриваха, че умират по повече от 5000 бойци на година.

Много анализатори имат вяра, че действително броят им е доста по-голям. Тази година броят на починалите държавни бойци може да бъде " отблъскващ " , счита Смит.

В Афганистан е регистрирано внезапно нарастване на смъртните случаи от 2014 година, демонстрират данни на Uppsala Conflict Data Program, годината, когато НАТО изтегли огромна част от силите си.

Талибаните и други екстремисти управляват или имат въздействие върху 14% от 407 административни региона в Афганистан . Правителството управлява или има въздействие върху 56%. Останалата част от страната се преглежда като " противоречива ".

Вчера Сирийският център за наблюдаване на човешките права заяви, че съгласно нови данни повече от 360 000 души са починали при седемгодишната война в Сирия.

Центърът е записал 364 792 починали , от които 1/3 са цивилни. Това съставлява растеж с към 13 000 души през последните шест месеца. При войната са починали 110 687 цивилни , в това число повече от 20 000 деца и близо 13 000 дами. Повече от 124 000 проправителствени бойци са убити, към половината от тях са от армията на Сирия, а останалите сирийски и задгранични милиции. Ливанската формация " Хизбула " е изгубила 1 665 бойци.

Сирийският център за наблюдаване на човешките права е записал гибелта на 64 000 ислямисти и джихадисти, в това число от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) и организации, свързани с " Ал Кайда ".

Други 64 800 убити бойци са от други сили , в това число бунтовници, дезертирали бойци и кюрдски сили.

Потвърдена е гибелта и на други 250 души , само че не може да се откри самоличността им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР