Войната може да се разрасне и извън границите на Украйна,

...
Войната може да се разрасне и извън границите на Украйна,
Коментари Харесай

Тихомир Безлов за доклада на ДАНС: Имитира анализ, не казва нищо ново

Войната може да се разрасне и отвън границите на Украйна, предизвестяват българските специфични служби, като една от задачите на Русия е да сътвори нова зона на спор на Балканите. В годишните отчети на ДАНС, разузнаването и Военното разузнаване, оповестени на уеб страницата на Министерския съвет, се показва че Черноморско-кавказкия район е зона от първостепенно значение както за сигурността на България, по този начин и за НАТО.

Експертът по сигурност от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов разяснява документа на ДАНС в ефира на Bgonair.

" Това е отчет, който имитира разбор ", безапелационен бе той.

Безлов се аргументира с съществуването на неверни данни в отчета, изключително във връзка с миграцията. В документа е записано, че незаконният мигрантски поток към България е повишен 4 пъти, до момента в който формалните данни на Министерство на вътрешните работи приказват за 52%, изясни той.

Експертът уточни, че става дума за данни за 2022-а година, които не отразяват действителността през днешния ден,

" Самият текст на разбора на ДАНС е обичаен, в бюрократичен, типичен жанр, който ни споделя известни неща. Той е писан по-отдавна, т.е., не е отчел последни развития, които да поправят отчета. Примерно в текста има за заплахата от потребление на оръжия за всеобщо поразяване, само че няма нищо във връзка с опцията да се употребяват типичен закани за нашата сигурност, какъвто беше гърмежа на дигата на язовира в Нова Каховка или заплахата от нуклеарен случай в АЕЦ " Запорожие ", уверен е още Безлов.

По думите му няма действителна заплаха от тежък конфикт на Балканите.

" В текста не се разясняват елементи. Възможен спор е това, което става в Косово във връзка с сръбското малцинство, само че там нещата сякаш са под надзор, самата Сърбия се пробва да избегне този спор, тъй че не мисля, че Русия има някакво въздействие върху този остарял и обичаен спор. По отношение на другите страни и обстановката в Северна Македония, не мисля че това може да докара до някакъв спор, който да се разрасне ", счита специалистът.

Според Безлов липсва и съответен разбор във връзка с случаите в оръжейни фабрики у нас.

" Ние би трябвало да се концентрираме върху това, което директно ни касае, което за жалост не участва в отчета. Споменаването на случаите във военните фабрики като " Арсенал ", " Емко ", ВМЗ-Сопот ", изброяват произшествия през 2022-а година, в това число гърмежа в склада на Емко в Карнобат, само че до такава степен стопират. Просто няма мнения има ли някакви индикации, че това е обвързвано с съветска интервенция, има ли някакви опасности, разкрити агентури, а в същото време виждаме повторение на случая една година по-късно отново в Карнобат ", акцентира още специалистът по сигурност от ЦИД пред Bulgaria ON AIR.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР