Войната между МВР и прокуратурата отново се разрази след интервюто

...
Войната между МВР и прокуратурата отново се разрази след интервюто
Коментари Харесай

Прокуратурата: Рашков манипулира обществото по разследването за "Хемус"

Войната сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата още веднъж се развихри след изявлението на вътрешния министър, което предизвика право на отговор от страна на държавното обвиняване. В него те настояват, че министърът манипулира обществото с данните, които изнася за следствието за източването на средствата за градежа на автомагистрала " Хемус ".

Въпреки че в позицията си прокуратурата споделя, че " Министерство на вътрешните работи би следвало да е натурален съдружник на Прокуратурата ", от нея се схваща, че държавното обвиняване, които по закон водят следствието, избират да не работят дружно с вътрешното ведомство по това следствие. Те упрекват Министерство на вътрешните работи в опит да изземе пълномощия на прокуратурата, регламентирани в Наказателно процесуалния кодекс.

Пред БНР на 23-ти декември Рашков подлага на критика работата по държавното обвиняване по следствието за източването на средства за градежа на автомагистрала " Хемус ", съобщи, че тя се е забавила с над година инспекцията по проблема и че по тази причина Министерство на вътрешните работи ревизира дейностите на държавното обвиняване.

В позицията си, прокуратурата назовава изказванията на Рашков голословни и го упреква в опит за операция на обществото. От държавното обвиняване настояват още, че Министерство на вътрешните работи няма право да прави инспекция на работата на прокуратурата.

" Относно декларираното, че в Министерство на вътрешните работи се прави инспекция предвид на това, че прокурорска инспекция по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) е била непълна, заявяваме, че изказванието по отношение на недостатъчност на инспекцията на прокуратурата е погрешно, както и че Министерство на вътрешните работи няма никакви законови пълномощия да ревизира активността на прокуратурата, осъществена по реда на член 145 от Закон за съдебната власт. При съществуване на данни за осъществени нарушавания от прокуратурата, способена да вземе отношение е Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). При съществуване на данни за закононарушение, осъществено от магистрат, способена да вземе отношение е Специализирана прокуратура, респ. Софийска градска прокуратура, според от типа на закононарушението ", гласи мнението на държавното обвиняване.

" С оглед изказванията на министър Рашков по досъдебното произвеждане за изпиране на над 53 млн. лв. от градежа на Автомагистрала " Хемус ", известно в общественото пространство като делото " Хемус ", СГП напомня наредбата на член 15 от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР), според която горестоящите ръководители на проверяващите органи, в т. ч. и министърът на вътрешните работи, " нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието. ". Припомня също и наредбата на член 46, алинея 2, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), според която " прокурорът управлява следствието и реализира непрекъснат контрол за законосъобразното му и навреме осъществяване като наблюдаващ прокурор ". СГП припомня и регламента на член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, че " материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора ".

От позицията на прокуратурата се схваща, че те са почнали работа по проблема след самосезиране по медийни изявления на 9 ноември. " Не дава отговор на истината, че " една година и половина по-късно прокуратурата се задейства ". Безпочвен е и опитът за подстрекателство, че инспекцията е във Върховна касационна прокуратура (ВКП).
Отделно, обръщаме особено внимание, че не става въпрос за инспекция, а за досъдебно произвеждане. В хода на следствието по него са назначени експертизи и са осъществени голям брой други дейности за събиране и инспекция на доказателства с оглед откриване на обективната истина ", написа още в позицията.

Предисторията

Преди 10 дни Министерство на вътрешните работи оказва невиждан напън върху работата на държавните обвинители поради следствието за източените над 50 млн.лв. Наблюдаващите прокурор обявиха, че са били притискани от шефа на антимафиотите да не стачкуват мярката за неотклонение на главния очевидец Борислав Колев. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори с обвиняване, че прокуратурата умишлено забавя значими следствия и отхвърля да разпита задържания, макар че той е декларирал подготвеност да спомага за откриване на незаконна скица. Рашков Софийската градска прокуратура " срутище ", което запушва директния път към следствието на източването на парите за автомагистралата.

През седмицата арестуваният по обвиняване за опит за изпиране на 53 млн. лева, предопределени за градежа на " Хемус ", Борислав Колев се срещна поредно с Рашков и. В диалозите с тях той съобщил повече за схемата и дал имена на забъркани хора. Повече детайлности обаче още не бяха оповестени. Колев е с непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража.

Вчера от прокуратурата оповестиха, че са обвинили

По-рано през днешния ден " Нова телевизия " излъчи диалог с Камен Иванов - човек, обвързван с една от кухите компании, през които се твърди, че са минавали източените милиони. Преди няколко седмици в дома му идва ГДБОП, с цел да ги отведат на разпит за компания " Виндор Монтана ". " Аз си споделих, че несъмнено е нещо за Боби ( бел. ред. Борислав Колев.) ", споделя Камен Иванов, който се занимава със строителство и се познава с Колев, тъй като последният му намира работа.
" Един тип ми е бил като началник по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстното шосе. Интересуваше ме само да работя и да мога да си изхранвам фамилията ", споделя Иванов. Колев даже му предлага да работи по сектор от автомагистрала " Хемус ", откакто преди този момент го уговаря да трансферира компания на името на жена му. Камен Иванов и брачната половинка му отхвърлят да подписват контракти и упълномощават човек, който не са познавали.

Иванов твърди още, че в действителност е получил работа по градежа на автомагистралата за сектора Мездра - Ребърково. Мислех, че тези пари са за тази автомагистрала. Надницата беше 55 лева, на момчетата им споделих - 50 за вас 5 за мен ", споделя Иванов. Хонорарите плащал Колев. По думите на Иванов парите, за които се твърди, че са изтеглени, надали са при Борислав Колев. " Боби е поставка на някой си ", установи още мъжът
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР