Войната между Израел и Хамас изправя една срещу друга ядрена

...
Войната между Израел и Хамас изправя една срещу друга ядрена
Коментари Харесай

Израел срещу Хамас: Съвременна военна сила с могъщ съюзник като САЩ срещу въоръжена групировка, подкрепяна от Иран

Войната сред Израел и " Хамас " изправя една против друга нуклеарна мощ, въоръжена с най-съвременни оръжия и разполагаща с могъщи съдружници като Съединените щати, против формация, въоръжаваща се с каквото откри, от време на време даже с спонтанни ракети, и подкрепяна от Иран. На пръв взор двете страни в спора са доста неравностойни, изключително поради предстоящата израелска сухопътна атака в линията Газа, следена от палестинското ислямистко придвижване. 
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 665
И в случай че офанзивата на " Хамас " на 7 октомври свари Израел неопитен, то това значително се дължеше на елементарния факт, че израелската войска и разузнаване просто не са очаквали толкоз смело нахлуване от страна на един доста по-слаб съперник. След това нещата влязоха в нормалната динамичност на сходни израелско-палестински спорове, като израелската войска стартира масирана акция на непрестанни въздушни удари в линията Газа, на която контролиращата анклава формация на процедура няма по какъв начин да се опълчи. И убитите палестинци към този момент са няколко пъти повече от израелските жертви.

Засега преустановяване на огъня не се обрисува. Израел към този момент се зарече да унищожи " Хамас " и има зад тила си международната суперсила - Съединените щати, чийто президент Джо Байдън сподели през вчерашния ден, че договаряния за помирение може да има единствено в случай че палестинското ислямистко придвижване освободи всички заложници, които взе при офанзивата си на 7 октомври.

Какво е съотношението на силите сред двете страни в спора в миг, когато техните поддръжници са подложени на напрежение на фона на предстоящата израелска сухопътна атака в линията Газа?

ИЗРАЕЛ

По данни на Международния институт за стратегически проучвания (МИСИ) израелската войска наброява 169 500 бойци, мъже и дами. Към тях се прибавят 400 000 резервисти, към 360 000 от които са били мобилизирани съгласно израелските управляващи.

Израелската войска може да разчита на една от най-развитите оръжейни промишлености в света, в това число да се похвали със системата за противовъздушна защита " Железен купол ", отбелязва Франс прес.

В непрекъснат спор, откогато е основана през 1948 година, еврейската страна разполага с към 1300 танка и други бронирани коли, с артилерия, дронове, подводници и 345 изтребителя, още веднъж по данни на МИСИ.

Нещо повече, допуска се, че Израел е единствената нуклеарна мощ в Близкия изток.

Освен това той има стратегия за военно съдействие със Съединените щати. От 1948 година те са отпуснали на Израел, по данни от 2021 година, военна помощ в размер на повече от 125 милиарда $.

" Хамас "

Палестинското ислямистко придвижване, което управлява линията Газа от 2007 година, е натрупало през годините хетерогенен оръжеен боеприпас, най-много с помощта на поддръжката на Иран и Сирия, показва Агенция Франс Прес. " Хамас " създава и самоделни ракети, които като цяло са лесна цел за актуалната израелска Противовъздушна отбрана система " Железен купол ".

Освен от Иран и Сирия, тежките оръжия на палестинската военизирана формация идват от други близкоизточни страни и Либия, а автоматите - от Китай, източноевропейски страни и израелски екземпляри, взети по време на сражения, изяснява западен специалист, поискал анонимност.

Значителна част от ракетите, изстрелвани от " Хамас " по Израел, са създавани в линията Газа с обикновени технологии, постоянно с подръчни средства. Палестинското ислямистко придвижване разполага също с дронове, мини, самоделни взривни устройства, противотанкови ракети с точно ориентиране, гранатомети и минохвъргачки.

Конкретни цифри не са налични. Експерти обаче твърдят, че " Хамас " може да издържи продължителни военни дейности, отбелязва Агенция Франс Прес.

По данни на МИСИ военното крило на палестинското ислямистко придвижване - Бригадите " Изедин ал Касам " - наброява сред 15 000 и 20 000 бойци. Арабски медии от своя страна загатват за 40 000 души.

" Хизбула "

Сблъсъците сред Израел и ливанското шиитско придвижване " Хизбула " зачестиха след началото на спора сред " Хамас " и еврейската страна. Хора, живеещи от двете страни на израелско-ливанската граница, бяха евакуирани. Израелската войска и " Хизбула " дадоха и жертви. И въпреки това да е най-сериозната ескалация на насилието сред подкрепяното от Иран ливанско придвижване и еврейската страна от войната, която те водиха между тях през 2006 година, към този момент не може да се приказва пълномащабен спор.

" Хизбула може да активизира запаси на израелската войска, без да би трябвало да се ангажира напълно ", обобщава Центърът Суфан, представен от Агенция Франс Прес. Според неправителствената организация, основана в Ню Йорк, задачата на подкрепяното от Иран ливанско придвижване е да принуди Израел да държи войски на северната си граница.

През 2021 година " Хизбула " твърдеше, че разполага със 100 000 бойци. По данни на Израелския институт за проучвания в региона на сигурността действителният им брой е два пъти по-малък. При това доста от тях работят друго и се събират под знамената единствено когато техните командири им наредят, отбелязва английският специалист Елиът Чапман.

Най-ценният боен актив на " Хизбула " съгласно Израелския институт за проучвания в региона на сигурността е ракетният боеприпас. Той се състои от сред 150 000 и 200 000 ракети, в това число стотици с точно ориентиране.

" В стратегически проект, ракетният боеприпас (на " Хизбула " ) е нейният (най-силен коз) за битка против Израел ", обобщава Елиът Чапман.

В неделя израелският министър председател Бенямин Нетаняху прочее сподели, че към момента не е ясно дали ливанското придвижване ще се включи във войната, като в това време предизвести, че това би било довело до съществени последствия за прилежащата страна. Израел е в положение да се бори на повече от един фронт, изрази по-рано убеденост Нетаняху. Като проява на мощ, израелската войска нанесе въздушни удари в неделя освен в Газа, само че и на окупирания Западен бряг на река Йордан и в прилежаща Сирия.

Съюзници

Освен че разполага със доста военно предимство над " Хамас " и " Хизбула ", Израел има и най-могъщия съдружник в света - Съединените щати. Като очевидно предизвестие към Техеран да не се меси, Вашингтон към този момент изпрати в източната част на Средиземно море два самолетоносача, единият от които е " Джералд Форд " - най-големият военен транспортен съд в света.

Няколко американски военни съветници оказват помощ на Израел, сподели през вчерашния ден Белият дом.

В събота министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разгласи разполагането на модерни системи за противовъздушна защита в Близкия изток.

Всичко това потвърждава непоколебимия ангажимент на Съединените щати в поддръжка на техния съдружник Израел, чието битие, наподобява, не е застрашено, най-малко в кратковременен проект.

" Хамас " въпреки всичко има на своя страна Иран - върлия зложелател на Израел и една от огромните сили в Близкия изток.

Завчера иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан предизвести Израел, че в случай че не спре въздушните си удари в линията Газа, обстановката в Близкия изток може да излезе отвън надзор, заяви Би Би Си.

Съединените щати също " носят виновност ", защото доставят оръжия на Израел, сподели Абдолахиан.

И въпреки в неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да предизвести за заплаха от ескалация в Близкия изток поради Иран и съдружниците му, то въпреки всичко вчера говорителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър съобщи, че няма доказателства Техеран да е нареждал на обвързваните с него милиции да нападат американските войски в района.

Западни анализатори прочее считат, че е малко евентуално Иран да се намеси директно в спора. Те въпреки всичко напомнят неговата поддръжка за " Хамас ", " Хизбула " и хусите в Йемен - така наречен " Ос на съпротивата ", враждебна към Израел.

" На този стадий наподобява, че Иран няма интерес " Хизбула " да влезе в пълномащабна война " против Израел, разяснява специалистът Раз Зимт от Израелския институт за проучвания в региона на сигурността, представен от Агенция Франс Прес. В същото време той предизвести, че " една израелска сухопътна инвазия (в линията Газа) може да принуди Иран да вземе решение да отвори нов деен фронт " в Ливан.

Преговорите за освобождение на заложниците, които " Хамас " държи в линията Газа, бавят началото на предстоящата израелска атака, отбелязва организация Блумбърг.

Но едва ли ще я спрат. Израел няма да отсрочи офанзивата си в Газа поради заложниците, каза в оповестено през днешния ден изявление за в. " Билд " израелският министър на енергетиката Израел Кац, който е доближен на премиера Бенямин Нетаняху.

А представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби удостовери поддръжката на Съединените щати за такава интервенция.

" Не считаме, че в този момент е моментът за преустановяване на огъня. Израел има право да се отбрани. Те към момента имат работа за извършване, да преследват управлението на " Хамас ", съобщи Кърби, представен от Ройтерс.

Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама обаче предизвести, че някои дейности на Израел може да имат противоположен резултат. Спирането на питателните доставки, водоснабдяването и електрозахранването в линията Газа може да " втвърди позициите на палестинците за генерации " и да отслаби интернационалната поддръжка за Израел, аргументира се Обама, на който вицепрезидент бе точно Байдън.

Всъщност Израел и преди е прибягвал до усъвършенства ограничения, които висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк дефинира през вчерашния ден като " форма на групово наказване ", противоречаща на интернационалното право. Това обаче не му подсигурява сигурността, както стана видно на 7 октомври. Бъдещето ще покаже дали възможното заличаване на военния капацитет на " Хамас " ще е задоволително за постигането на тази цел.

 

Източник: БТА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР