Войната между двете суперсили така и не се случва засега,

...
Войната между двете суперсили така и не се случва засега,
Коментари Харесай

САЩ и Русия на ръба на ядрената война 27 години преди украин...

Войната сред двете суперсили по този начин и не се случва към този момент, повода за това е възпиращият фактор на нуклеарното оръжие

Разминаването в геополитическите ползи на Съединени американски щати и Русия слага двете страни покрай директна борба няколко пъти през последния век. През 1918 година армията на Съединени американски щати даже окупира пристанището на Владивосток, само че до сражения не се стига. По време на Втората международна война Москва и Вашингтон са съдружници, само че се трансформират във врагове директно след края й.

Войната сред двете суперсили по този начин и не се случва. Причината за това е възпиращият фактор на нуклеарното оръжие. Неговата мощ е толкоз огромна, че може да докара до цялостното заличаване на всички участници в подобен спор.

Само преди 27 години, макар края на Студената война и настъпилото краткотрайно разведряване сред Москва и Вашингтон, Съединени американски щати и Русия се оказват на прага на Трета международна война, написа dnes.dir.bg.

Елцин и " аленият бутон "

Снимка: БТА/AP
Въпреки положителните връзки на Елцин със Запада, недоверието сред Съединени американски щати и Русия не се е изпарило

На 25 януари 1995 година радарите на противовъздушната защита на Русия рапортуват, че са забелязали ракетно изстрелване от Баренцово море. Траекторията на ракетата сочи, че тя се е насочила право към Русия.

Радарните станции в Мурманск регистрират, че е доста евентуално ракетата да е изстреляна от подводница. Информацията незабавно стига до висшето командване на Русия. Генералите са на мнение, че Съединени американски щати приготвя масирана нуклеарна офанзива. Тя може да започва с единична нуклеарна детонация на огромна надморска височина. В този сюжет гама лъчите от гърмежа биха основали електромагнитен подтик с голям интензитет, който би объркал радарите и би " изпържил " огромна част от електрониката, нужна за реализирането на ответен удар.

Министърът на защитата Павел Грачов, началникът на Генералния щаб Павел Колесников и президентът на Руската федерация Борис Елцин са на незабавно съвещание в Кремъл. Взето е решение за активирането на така наречен " нуклеарно куфарче ". Ядрените сили на Русия са приведени в цялостна бойна подготвеност. Само натискането на един бутон е задоволителен, с цел да се издаде заповед за изстрелването на нуклеарния боеприпас по Съединени американски щати.

Снимка: Звезда
Една от дребното фотоси на съветското нуклеарно куфарче

Елцин и висшето управление на Русия имат не повече от 10 минути, с цел да отговорят на офанзивата. Решено е да се изчака. В напрегнатите минути идва информация, че ракетата се е насочила към островите Шпицберген, а не към Русия. Тя пада на архипелага 24 минути преди старта си.

Оказва се, че Норвегия изстрелва изследователска ракета. Осло оповестява траекторията й в края на декември 1994 година. Предстоящите празници и бюрократични пречки бавят информацията и тя не съумява да доближи до съответните длъжностните лица в Русия.

Решението на Елцин и екипът му да изчакат няколко минути на процедура избавя света от Трета международна война. Това е единственият прочут случай, в който е задействано " нуклеарното куфарче ". Инцидентът обаче не е единственият, който е заплашил планетата ни с нуклеарен армагедон.

Разжалваният офицер, който предотвратява Трета международна война

Снимка: Legion Media
Подвигът на Станислав Петров е разкрит едвам след края на Студената война

80-те години на предишния век стартират с нажежена до алено интернационална конюнктура.

През 1983 година в Кремъл на власт е хардлайнерът Юрий Андропов. Като дълготраен началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) той персонално дава отговор за смачкването на Унгарското въстание от 1956 година. Андропов не позволява никакво отклонение от партийната линия.

В Белия дом властта е в също толкоз " твърдоглавия " Роналд Рейгън. Убеден антикомунист, той назовава Съюз на съветските социалистически републики " Империя на злото " в една от първите си обществени речи. Президентът счита за своя задача унищожаването на Съветския съюз. Това плаши Москва.

Враждебността и недоверието сред двете суперсили водят до скупчване на войски, огромни тренировки по границите на сферите им на въздействие и създаването на нови оръжия. Третата международна война като че ли наднича зад хоризонта.

Секретният комплекс " Серпухов-15 " следи въздушното пространство за ракетни изстрелвания против Съюз на съветските социалистически републики. Малко след среднощ на 26 септември 1983 година командният му бункер е озвучен от сирени. По екраните светят предупредителни светлини, а системите за ответен нуклеарен удар са сложени в подготвеност. Причината - руският спътник " Мълния " е засякъл ракетен старт, ориентиран към Съюз на съветските социалистически републики. Анализът на компютрите в базата демонстрира, че от територията на Съединени американски щати е изстреляна междуконтинентална балистична ракета. Секунди по-късно системата оповестява за втори ракетен пуск.

Снимка: Минобороны России
Радарният комплекс " Серпухов-15 " се намира край Москва

Докато личният състав е в суматоха, главната система за ранно предизвестие за балистични ракети демонстрира, че до 30 минути 5 ракети, с най-много 10 бойни глави всяка, ще нанесат пагубен нуклеарен удар по Съюз на съветските социалистически републики. От дежурните зависи дали Съветският съюз ще успее да отвърне на нуклеарната офанзива. Времето за деяние е сред 10 и 15 минути. Минута забавяне може да е съдбовна.

Докато суматохата от започващата Трета международна война се разгръща в базата, командирът й Станислав Петров резервира хладнокръвие.

Офицерът взема решение да не съблюдава протоколът, в чието написване самичък е взел участие. Петров подценява задължението си да започва процедурата за ответен отговор. Той разчита само на своята вътрешен глас и логичност.

Ако Станислав Петров бе избрал да натисне бутона, би последвал неотложен диалог с Генералния щаб на Съюз на съветските социалистически републики и с Юрий Андропов. Офицерът е щял да показа наблюденията на спътниците в орбита и разбора на компютрите, показващи неочакван удар. Наземните станции още не са засекли нищо, само че времето за реакция е не повече от няколко минути. Нажежената атмосфера на Студената война при започване на 80-те би трансформирала оторизацията за ответен удар в разумно и целесъобразно решение.

Станислав Петров счита, че компютърът въз основата бърка и паниката е подправена. Оказва се, че сателитната система за ранно предизвестие на Съюз на съветските социалистически републики е объркала слънчево отражение от облаци на висока надморска височина за ракетен пуск.

Офицерът избавя планетата от нуклеарна война. За това обаче той получава наказване. Петров е разжалван от позицията си и назначен на по-малко виновна служба.

Решението Станислав Петров да бъде осъден е взето заради безпокойство, че награждаването му би означавало самопризнание, че руските системи са склонни да позволяват неточности. Това би раздрусало позициите на висши шефове и военни, а добре окопаната руска администрация не би разрешила това. За подвига на офицера се схваща едвам след края на Студената война.

Слънчево изригване съвсем води до нуклеарен апокалипсис на Земята

Снимка: DКІЅТ
И през днешния ден мощни слънчеви изригвания могат да изкарат отвън строя електрониката ни

Системите за ранно предизвестие на Съединени американски щати също не са предпазени от неточности.

На 23 май 1967 година нуклеарните сили на Съединените щати са приведени в бойна подготвеност. Причината е, че доста от разследващите радари на Съединени американски щати са извадени по едно и също време от строя. Според военните това е сигурен индикатор за вкаран в ход военен проект за заличаването на Америка.

Заглушените радари не биха могли да уловят нанасянето на пагубен удар от руските бомбардировачи и балистични ракети.

Военното и политическо управление на Вашингтон има малко време да реши дали да нанесе ответен нуклеарен удар. Заседанието завършва с бързата поява на значима информация.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) оповестява, че галактическите синоптици са докладвали за какво радарите са отвън строя.

Причината не е бойкот или офанзива, а едно от най-мощните слънчеви изригвания, регистрирани в миналото.

Службата следяща времето на Слънцето и в галактическото пространство е основана в края на 50-те години на предишния век. Бързите дейности на синоптиците й избавят света от нуклеарна война.

Подземният команден комплекс НОРАД e планиран да устоя на нуклеарно нахлуване.

Снимка: USAF
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР