Война в Украйна води Русия. НАТО няма отношение, не е

...
Война в Украйна води Русия. НАТО няма отношение, не е
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Войната в Украйна води Русия, тя не е прокси война на САЩ или Запада

Война в Украйна води Русия. НАТО няма отношение, не е въвлечено и няма да бъде въвлечено в тази война. Мир може да настъпи и на следващия ден, стига Путин да изведе съветските войски от украинска територия. Това сподели за Радио " Фокус ". Йордан Божилов от Софийски конгрес за сигурност и някогашен зам.-министър на защитата. Той коментар по тематиката по какъв начин се трансформира конфигурацията на международните сили по време на войната в Украйна, какви процеси катализира тя и по какъв начин ще наподобява светът след нея.

" Война в Украйна води Русия. Това не е прокси война на Запада или на Съединени американски щати. Естествено, Русия употребява всевъзможни способи да даде своята интерпретация, само че Русия атакува една самостоятелна страна, макар че нямаше безусловно никаква опасност за нейната сигурност. Позицията на НАТО е доста ясна още през цялото време. Това е война, в която има две участващи страни, и това е Русия като агресор и Украйна като отбраняваща се страна. НАТО няма отношение, не е въвлечено и няма да бъде въвлечено в тази война. Това е основното ", сподели Божилов.

" Факт е, че се води откровена война по всевъзможен начин, че починаха доста хора. Факт е и друго – че Русия бомбардира и цивилна инфраструктура. Но това, което ми се коства – ние всички приказваме за мир, всички желаят мир, няма естествен мозък, няма естествен човек, естествена страна, която да желае тази война да продължи, тъй като виждаме какви негативи има. И тук въпросът е по кое време ще пристигна този миг. И този миг ще пристигна, когато двете страни са подготвени да го одобряват това. В случая аз споделям: мир може да настъпи и на следващия ден, стига Путин да изведе съветските войски от украинска територия ", посочи той и добави: " Но очевидно това няма да стане, заради което и Украйна, която не желае да бъде окупирана от Русия, продължава бойните дейности. И тук е основното – какъв брой по-бързо ще се възстановят границите на Украйна отпреди предходната година, дори отпреди 2014 година, макар че това няма да е толкоз елементарно и ще отнеме време ".

Бившият зам.-министър на защитата напомни думи на най-известния теоретик на военното дело, ген. декор Клаузевиц, който споделя, че войната е продължение на политиката с други средства: " Т.е. тази война естествено има политическа цел. Ние не знаем каква е политическата цел на Путин в този миг. В началото на войната февруари предходната година това беше завземане на Украйна, на цяла Украйна, определяне на марионетно държавно управление в Киев, окупиране на всички територии, освен на тези територии, в които в този момент е съветската войска. Сега се промени в прочут смисъл политиката и задачите на Путин, само че до каква степен те ще бъдат тези, каквито са в този момент, нямам визия. Затова и споделям, че има правила на интернационалното право, има правила и правила, които са градени десетилетия и върху които се градеше мирът в Европа толкоз време. Тези правила не дадоха Студената война да се развие в една гореща война. И в този момент тези правила са нарушени – ето това е казусът ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР