Война в Украйна: влиятелни личности на Путин печелят от военна пропаганда

...
Провоенните влиятелни лица в Русия генерират големи приходи от реклама
Коментари Харесай

Провоенните влиятелни лица в Русия генерират големи приходи от реклама от отразяването на конфликта в социалните медии, установи BBC.

Наред с ежедневна дажба от ужасяващи видеоклипове на удари с дронове и фалшиви твърдения за президента на Украйна Володимир Зеленски, те споделят реклами за всичко - от криптовалута до мода.

Известни в Русия като "Z-блогъри" заради подкрепата си за война, често символизирана с буквата Z, те често са включени в руската армия и публикуват кадри от фронта линия, където те призовават млади руснаци да се запишат.

От началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. провоенните влиятелни хора спечелиха милиони последователи на Telegram, социалната медийна платформа, към която много руснаци се обърнаха, след като президентът Владимир Путин забрани Instagram, Facebook и Twitter.

Тази експлозия в потребителите доведе до скок на рекламния пазар на Telegram.

Влиятелите на войната са се възползвали от това. Те продават рекламни пространства за компании, които искат да достигнат до своята млада аудитория.

За да разберат колко таксуват, членовете на екипа за глобална дезинформация на BBC се представиха за собственици на хотели, които се интересуват от публикуване на реклами в своите канали.

Свързахме се с някои от най-известните играчи.

Един от тях беше Александър Котс, ветеран кореспондент на проправителствен вестник, който стана военен влиятел, с повече от 600 000 последователи в личния му канал в Telegram.

Семьон Пегов, известен като WarGonzo, беше друг. Може би най-известният блогър на Z, той има повече от 1,3 милиона последователи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР