Война, рашисти, Украйна, инфлация - думите на 2022 са нерадостни,

...
Война, рашисти, Украйна, инфлация - думите на 2022 са нерадостни,
Коментари Харесай

Думите на 2022: война, инфлация, избори, Украйна


" Война ", " рашисти ", " Украйна ", " инфлация " - думите на 2022 са нерадостни, само че белким можехме да чакаме друго за една военна година? Павлина Върбанова показва пред Дъждовни води резултата от проучването за дума на годината.

Коя е думата на годината?

: Мисля, че множеството от нас сякаш я знаеха авансово – „ война “. Това е думата, която беляза освен миналата година, само че постави своя отпечатък и върху другите думи: „ инфлация “, „ газ “, „ бежанци “, „ доброволци “, „ рашисти “... Както при предходната акция, бяхме решили да не се ограничаваме единствено с победителката в анкетата, а да посочим първите три думи, с цел да очертаем повече тематики, които са ни вълнували. Така се случи обаче, че след „ война “ и „ инфлация “ единствено с един глас разлика между тях се подредиха „ избори “ и „ Украйна “. Затова разгласяваме всички тях за думи на 2022 година. 

Конкурсът се организира към този момент за повторно: какви са поуките от предходната година?

Павлина Върбанова

Върбанова: от страна на участниците и медиите. За мен и за Доротея Николова, с която дружно организираме всичко, това означаваше, че обществото ни има потребност от подобен самобитен преговор на годината, с цел да откроим най-важното от нея. Същевременно бяхме наясно, че анкетата въпреки всичко ни дава гледната точка на хората, които са дейни в обществените мрежи, и се замислихме по какъв начин може да допълним картината, с цел да създадем по-задълбочен разбор на процесите в обществото. Така взехме решение да потърсим сътрудници, които да се включат в акцията с разбор на медийното наличие, и ги намерихме в лицето на. Благодарение на експертите от системата за световен медиен мониторинг и разбори можем да предоставим на обществеността информация за най-често използваните значими думи в медиите през 2022 година Доколкото ми е известно, това се прави за пръв път в, и то в подобен мащаб: извлечено е наличието от 11 269 119 изявления в 7993 осведомителни източника на български език, които включват новинарски уеб сайтове, онлайн портали, уеб сайтове на електронни медии, блогове и други

 Как Вие персонално – а и журито – оценявате думите, които попаднаха в тазгодишната селекция? Какви трендове отразяват те?
Редакцията предлага
Върбанова: Тази година дискутирахме по-дълго при избора на 10-те оферти за финалната анкета. За думата „ избори “, която е единствената повтаряща се от миналогодишната анкета, се пошегувахме, че може напряко да я обявим за дума на петилетката – и в тази смешка съгласно мен в действителност се съдържа и мъка, и паника от политическата неустойчивост в България. Тревожен сигнал има и в „ мижав интерес “ макар усмивката, която провокира словосъчетанието. То потегли от един концерт, само че неслучайно получи такава известност в обществените мрежи. Вероятно повода е, че резонира с непрекъснато намаляващия интерес към политическия живот, към изборите и въобще към всичко, което ни споява като общественост. Като цяло думите са нерадостни, отрицателни, само че белким можехме да чакаме друго за една военна година? Все отново има лъч вяра в „ доброволци “ – в хората, които помагаха и не престават да оказват помощ на украинските бежанци, които търсиха Сашко и се включиха в поправянето на вредите в наводнените карловски села. 

 Как беше проведен състезанието, кои бяха движещите сили и участниците?

Върбанова: Конкурсът имаше два обособени и самостоятелни един от различен съставния елемент – анкета и медиен разбор. Анкетата отразява напълно настройките на хората. В първия стадий всеки можеше да предложи в коментар своите думи на годината в страницата на „ Как се написа “ във Фейсбук и в моя персонален профил в Туитър. След като обработихме мненията, съставихме лист с първите 30 думи и изрази, за които имаше най-вече оферти. От този лист журито, включващо доцент Георги Лозанов, Веселина Седларска, Захари Карабашлиев, Доротея Николова и мен, избра 10 думи и изрази за финалната анкета. Дадохме опция на всеки искащ да гласоподава за 3 оферти и посредством вота на хората излъчихме думите на годината.

Във втория съставен елемент на акцията ни – медийния разбор – главната движеща мощ беше Sensika. За нас беше и наслаждение, и предизвикателство да работим дружно със експертите по отсяването на значимите думи на медиите за 2022 година Сега, откакто разполагаме с резултатите от анкетата и от медийния разбор, можем да забележим кои са пресечните точки, а също по този начин да се опитаме да разбираем на какво се дължат разликите. Със сигурност и за хората, и за медиите през предходната година водещи и значими са били тематиките за войната, инфлацията (чрез думата „ цена “ в медийния анализ), газът, Украйна. Като по-съществено разграничение бих показала „ избори “, която е на 3-то място в анкетата, а в класацията на думите в медиите заема 31-во, само че въпреки всичко тук има разумно пояснение: хората поначало не регистрират като знакови високочестотните думи в осведомителния поток, да вземем за пример „ президент “, „ държавно управление “, които количествено изместват „ избори “ по-назад в класацията на медиите. Нека завърша с нещо оптимистично – думата „ доброволци “ се подрежда на шесто място от участниците в анкетата, въпреки медиите да не са я стартирали в такава степен, и тя остана отвън финалните 200 думи в медийния разбор. Много ми се желае да имам вяра, че доброволчеството е идея, в която от ден на ден хора ще намират смисъл и която ще изпълват със смисъл.

Имаше ли дума, чието наличие в медийната ранглиста или пък измежду гласовете на читателите на „ Как се написа? “ Ви изненада?

Върбанова: Не допусках, че „ дете “, „ помощ “ и „ поддръжка “ са измежду най-често използваните думи в медиите през предходната година. Точно по тази причина класацията, която представяме, е скъпа съгласно мен – оказва помощ ни да забележим по какъв начин тъкмо медиите отразяват действителността, а не на основата на своите лични усещания да допускаме по какъв начин го вършат. 

Логото на акцията " Дума на годината "

Сред предложенията, които събрахме първоначално от участниците в анкетата, ме учуди думата „ мир “. Доста от хората обаче посочваха, че това е контрапункт на „ война “ и точно по тази причина я оферират. Мирът към този момент се преоценява, тъй като мъчително усетихме, че не е даденост.

В първия месец на новата година главните думи и тематики, които движат обществото, като че ли си останаха едни и същи – войната и политическата неустойчивост. Все отново кои очаквате и кои се надявате да са думите на 2023 година?

Върбанова: Да, границата сред годините не значи и граница сред тематиките. Поне главните, маркирани с „ война “, „ избори “ и „ Украйна “, си остават, а за „ инфлация “ се надявам да отпадне, откакто към този момент има данни, че е овладяна. При тези непредвидими събития през последните три години – пандемия и война – няма по какъв начин да предвиждам думите на актуалната година, само че доста ми се желае „ мир “ да е една от тях.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР