Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж, Соня Гуахахара и

...
Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж, Соня Гуахахара и
Коментари Харесай

Зеленски, украинският народ и Асандж сред номинираните за наградата Сахаров за 2022 г.

Володимир Зеленски, народът на Украйна, Джулиан Асандж , Соня Гуахахара и колумбийската Comision de Verdad са измежду номинираните за премията " Сахаров " за 2022 година

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта , връчена за първи път през 1988 година на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко , е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за активност в региона на правата на индивида . Тя е жест на самопризнание за лица, групи и организации, които имат извънреден принос за отбраната на свободата на мисълта. Чрез нея и посредством свързаната с нея мрежа Европейски Съюз оказва поддръжка на лауреатите — дава им повече решителност и мощ в напъните за отстояване на техните дела.

Всяка година политическите групи на Европейския парламент показват своите претенденти през септември. Допустимите претенденти би трябвало да съберат подписите на минимум 40 депутати от Европейски Съюз.

Крайният период за показване на кандидатурите бе четвъртък (15 септември). Последното отличие през 2021 година бе връчено на съветския деятел Алексей Навални , който сега е арестуван в Русия.

Кандидатурата на Зеленски е подкрепена от Европейската национална партия, Европейските консерватори и реформисти и Renew, до момента в който социалистите и групата на ЕНП поддържат украинското гражданско общество.

" Нямаме никакви подозрения, че смелите хора на Украйна, водени, заслужават да завоюват тазгодишната премия " Сахаров " за независимост на мисълта ", сподели евродепутатът от ЕНП Раса Юкневичене, заместник-председател на външните работи в прессъобщение след представянето на номиниран.

" От февруари народът на Украйна води неравна борба против бруталния агресор , който потъпква човешките права на безчет цивилни. И въпреки всичко те стоят непоколебимо в отбрана на своята страна, само че също по този начин и на нашата европейска народна власт и независимост ", сподели евродепутатът от S&D по външните работи Педро Маркес.

Италианското придвижване " Пет звезди " номинира журналиста Джулиан Асандж , който съгласно евродепутата от придвижването " Пет звезди " Сабрина Пинедоли е " знак на правото на жителите да знаят истината ". Тази кандидатура има за цел да се бори против властта, която се стреми да " накаже " тези, които не се преценяват с авансово опакованите истини ".

в очакване на обжалване против екстрадицията му в Съединени американски щати.

Той е търсен от американските управляващи по 18 обвинявания, в това число шпионаж, обвързван с оповестението от WikiLeaks на големи количества поверителни американски военни записи и дипломатически грами, които съгласно Вашингтон са изложили живота на хора в заплаха.

Зелените предложиха бразилската екологична активистка Соня Гуахахара , първият локален гражданин, който се кандидатира за федерален изпълнителен пост в Бразилия през 2018 година, който бе разгласен за един от 100-те най-влиятелни хора в света от списание Time.

Междувременно групата на левицата поддържа la Comision de Verdad colombiana (Колумбийска комисия за истината), самостоятелна единица на колумбийската страна, която се стреми да обясни моделите и аргументите за въоръжения спор в страната, почнал в края на 40-те години на предишния век.
 Навални почетен от Европейски Съюз с премията
Навални почетен от Европейски Съюз с премията " Сахаров "

Най-известният вътрешен конкурент на съветския президент Владимир Путин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР