Волен Сидеров все още не е решил какъв ще е

...
Волен Сидеров все още не е решил какъв ще е
Коментари Харесай

Свалиха Сидеров от председателското място в групата на "Обединените патриоти"

Волен Сидеров към момента не е решил какъв ще е ходът му откакто Красимир Каракачанов и Валери Симеонов го отстраниха от председателското място в групата на " Обединените патриоти "

© Георги Кожухаров Лидерът на " Атака " Волен Сидеров към този момент не е ръководител на парламентарната група на " Обединените патриоти ". Решението за отстраняването му е било взето на съвещание на групата във вторник, на което Сидеров не е участвал. Не са участвали и депутатите от " Атака ". Решението за смяната на управлението на групата на по-малкия съдружен сътрудник от ръководещата коалиция беше обявено през днешния ден от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева при започване на парламентарното съвещание, а депутати от " Атака " твърдяха, че са научили за отстраняването на Сидеров от нея.

Освен това групировката на Сидеров остава и без собствен представител в управлението на парламентарната група като постовете са разпределени сред две от обединенията в тройната коалиция на " Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. За съпредседатели на групата са определени Искрен Веселинов (ВМРО) и Валентин Касабов (НФСБ). Техни заместници са Милен Михов (ВМРО) и Борис Ячев (НФСБ).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Като претекст за отстраняването на Сидеров от двете обединения показаха нередовното осъществяване на съвещанията на парламентарната група и пасивността на нейния ръководител.

" Атака " занапред ще взема решение по какъв начин да отговори

Волен Сидеров не се появи в Народното събрание, а новата обстановка в групата на " Обединените патриоти " разяснява заместникът му в партията Десислав Чуколов. Той упрекна сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, че с решението са нарушили съдружното съглашение от 2017 година сред трите партии, с което те се явиха на парламентарните избори като коалиция " Обединени патриоти ".

" Това е денонсиране на съглашението ", съобщи Чуколов. Според него по този начин се " бламирало " и съглашението за взаимно ръководство сред ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Чуколов обаче не отговори на въпроса какви ще са оттук насетне дейностите на " Атака ". " Ще се съберем и ще решим какво да вършим ", сподели той. По-късно пред Нова TV Сидеров съобщи, че не е бил известен за решението на сътрудниците си, а е научил за отстраняването си от изчетеното от Караянчева известие. Сидеров повтори тезата на съпартиеца си, че с отстраняването му от председателския пост сътрудниците му " са заличили съдружното съглашение на " Обединени патриоти " с ГЕРБ.

Сидеров прикани премиера Бойко Борисов да каже дали това значи " предоговаряне " на съдружното съглашение сред четирите партии от ръководещата коалиция. Подобно на Чуколов и Сидеров избегна отгвора на въпроса какви стъпки ще предприеме и дали това значи завършек на обединението " Обединени патриоти ". " Преди да чуя отговора на Борисов с две или с три партии е сключил съглашение на ръководство, няма да подхващам никакви дейности ", сподели Сидеров.

Коалицията " Обединени патриоти " е постоянна...засега

От Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ дефинираха обединението като " постоянна ". " Коалицията е сигурна, постоянна, в случай че, несъмнено, нещо друго не се случи ", сподели новият съпредседател на групата Валентин Касабов. А водачът на НФСБ Валери Симеонов увери, че с измененията в управлението на парламентарната група " няма риск за ръководещата коалиция ".

Защо се стигна дотук

Отстраняването на Сидеров от председателското място в групата на " Обединените патриоти " беше значително предстоящ ход. За сходен процес на връзките в " Обединените патриоти " загатна водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов след европейските избори. В изборната нощ той съобщи, че депутатите от партията му " мъчно ще работят със Сидеров " поради нападките, които водачът на " Атака " отправяше, към лидера на листата на Вътрешна македонска революционна организация на евровота Ангел Джамбазки.

Преди това за рокадата упорстваха от НФСБ като на два пъти снеха политическото си доверие от Волен Сидеров в качеството му на ръководител на групата още предходната година. Тогава обаче с тази последна стъпка не бяха съгласни от Вътрешна македонска революционна организация. Впоследствие оставането на Сидеров на поста стана причина трите партии от обединението " Обединени патриоти " да се явят независимо на европейските избори, тъй като Симеонов поставяше като изискване за партньорство с Вътрешна македонска революционна организация на евровота отстраняването на Сидеров.

Отстраняването на Сидеров в този момент идва в миг, когато министърът на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов влезе в изострен спор с близкия до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски стопански министър Емил Караниколов от квотата на " Атака " в държавното управление, поради ремонта на съветските изтребители СУ-25 в Беларус, който упорства ремонтът им да се прави в българския цех " Авионамс ", макар че има подписан контракт с беларуската страна и сумата по него към този момент вече е преведена. В изявлението си пред Нова TV Сидеров се опита да заплаши Каракачанов като загатна, че със договорката може да се заеме прокуратурата.

Накъде след отстраняването на Сидеров

Махането на Сидеров и " Атака " от всички управителни постове в парламентарната група на " Обединените патриоти " слага водача на националистите пред комплицирана алтернатива. Той има 7 от общо 27-те народни представители в групата и, в случай че реши да напусне, това ще значи, че депутатите на " Атака " ще станат самостоятелни и ще изгубят редица привилегии като да вземем за пример парламентарно време за изявления от трибуната, както и присъединяване в комисиите в Народното събрание.

Освен това, в случай че се раздели с сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, пред бъдещето на партията му ще има много незнайни, тъй като на евроизборите " Атака " завоюва едвам 21 хиляди гласа, което я отстрани от присъединяване в идващ парламент. По тези аргументи по-вероятно наподобява Сидеров да преглътне отстраняването си и да остане в групата на " Обединените патриоти " като продължи да я разрушава от вътрешната страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР