Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. сн: Архив/БГНЕС Националистите

...
Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. сн: Архив/БГНЕС Националистите
Коментари Харесай

Социолози: Раздорите сред Патриотите осигуряват стабилно управление


Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. сн: Архив/БГНЕС

" Националистите се оказаха разграничени от отношението си към… други народи. А колкото по-нестабилна е дребната коалиция, толкоз по-стабилна е огромната – тъй като Борисов ги разделя и по този начин по-лесно менажира″. Такъв извод се прави в постоянния политически разбор на социологическия институт " Иван Хаджийски ", публикуван в четвъртък.

Според документа, с проруските си позиции водачът на " Атака " Волен Сидеров печели в своята ниша. Дали лидерът на НФСБ Валери Симеонов печели или не от своето държание е противоречиво, само че е несъмнено, че в случай че до неотдавна създаваше усещане по-скоро за тежест на ръководството, Симеонов към този момент изпъква със своеобразното си наличие. В разбора написа още, че третият водач в Оперативна програма - Красимир Каракачанов, печели от ролята си на балансьор сред сътрудниците си.

" Очертава се политологичен абсурд: колкото по-нестабилни са вътрешно Патриотите, толкоз повече се стабилизират външно – във властта и в обществото. А и по-стабилна става обединението с ГЕРБ - тъй като Борисов намира форми да комуникира с всеки от тримата поотделно, вместо да бъде изправен пред единната им позиция ", споделят от " Иван Хаджийски ".

Консерватори vs. либерали

Институтът установи също, че конкуренцията отляво по-скоро активизира ГЕРБ, само че конкуренция отдясно ерозира поддръжката за огромната ръководеща партия, по тази причина и ГЕРБ се пробва да минимизира опитите за нова консолидация на така наречен " градска десница ". Това става посредством опит групировката на Бойко Борисов да култивира своя " консервативна десница " в периферията си. Целта е да се " подкопава образа на досегашната десница, която към този момент се дели на " консерватори " и " либерали ". В нея да си " реакционер “ стартира да значи " да си с ГЕРБ “, а да си либерал – противоположното.

Според разбора ГЕРБ реализира това разделяне вдясно посредством обществени изяви на институти, списания, клубове, интернет страници, партийни фигури и от ГЕРБ, и от остарялата десница, и от патриотите.

" Консерватизмът е опит за намиране на идеология към ГЕРБ и регистриране в мощни европейски трендове. Има и упоритост да се преобърне десетилетната НПО-доминация на либералите в обществената среда″, установи анализът.

″С консерватизма се обезпечава и изход към национализма и ГЕРБ завладява територия на Патриотите. Демонстрира се, че ГЕРБ показва настроенията и разбиранията на необятни интелектуални кръгове, а и основава вероятни комбинации с други партии (по оста Съюз на демократичните сили – НФСБ, само че и Вътрешна македонска революционна организация и не само)″, настояват от института.

Според тях друга част от тактиката на ръководещата партия е да се внушава, че " може и да не сме най-хубавото, само че нищо по-добро не е измислено ".

Стабилността на социологическите индикатори за поддръжка и " напрегнатата " интернационална конюнктура оказват помощ за това. В разбора се показва още, че " продължаващата централизация на медии и власт " насочва към извод, че даже да се явят " претенденти за опция " - да вземем за пример Слави Трифонов, те би трябвало да бъдат утвърдени и медийно " пуснати “ от ръководещите.

Градската десница

Два разновидността за така наречен " градска десница " виждат от институт " Иван Хаджийски " на описания политически декор - или последователно преобразяване в присъдружна " консервативна “ външна страна на ГЕРБ, или внезапна опозиционност в името на политическото самозапазване. Според разбора втората наклонност е водеща все още.

" Не единствено вдясно, само че и на всички места вървят процеси на преструктуриране. Те са ускорени от настойчиво популяризираните политически клюки, че до края на актуалната година предварителните избори са неизбежни. Логиката на разбора демонстрира, че към този момент това са единствено клюки ", написа в разбора.

Левицата: популистиките позиция заглушават вътрешната съпротива

Българска социалистическа партия все по-често заема позиции, преобладаващи в публичните настройки, по най-разнообразни тематики. Със заемането на " известна " позиция от Българска социалистическа партия съумяват да заглушат вътрешнопартийната съпротива, която остава в сянка.

Мобилизация в левицата показвали и обиколките на партийното управление в страната, и срещите на лидерката Корнелия Нинова в Западните Балкани, считат от института.

Социалистите подемат разнообразни начинания и това основава усещане за хиперактивност. Така обаче левицата постоянно засенчва личните си тематики, гласи анализът.

За другата опозиционна по формулировка партия - Движение за права и свободи, от " Иван Хаджийски " считат, че тя приказва за избори, тъй като не ги желае.

" Интересът на Движение за права и свободи от избори е най-малък, първо, тъй като вътрешната консолидация след трусовете от предната година още не е реализирана, и второ, тъй като още не е решен казусът с възможното " обединяване “ в нишата им″, настояват социолозите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР