Волатилността на енергийните пазари ще продължава да представлява риск освен

...
Волатилността на енергийните пазари ще продължава да представлява риск освен
Коментари Харесай

МАЕ: Инвестициите в чиста енергия трябва да се утроят през следващото десетилетие

Волатилността на енергийните пазари ще продължава да съставлява риск в случай че вложенията в чиста сила не се утроят през идващото десетилетие. Това споделя в изявление за Financial Times изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

По думите му до момента в който прогнозните вложения в петрола и природния газ в този момент са обвързани с измененията, нужни за постигането на задачите за чисти нулеви излъчвания до 2050 година, обществените разноски за възобновима сила са едвам една трета от нужните бъдещи нива. Глобалните годишни енергийни вложения се чака да се покачат до 1.9 трлн. $ през 2021 година, в това число към 370 милиарда $ за ново генериране на възобновима сила.
Целите за чисти нулеви излъчвания
Коментарът на Бирол идва на фона на предизвестието на МАЕ, че даже всички сегашни задължения на държавните управления за чисти нулеви излъчвания да бъдат приложени на процедура в своята целокупност и в точния момент, ще бъдат реализирани единствено 20% от намаляването на излъчванията в международен мащаб до 2030 година, належащо, с цел да се резервира опцията за постигане на чиста нула до 2050 година Според този сюжет, разказан в годишния отчет на организацията, който беше оповестен през днешния ден, световните междинни температури ще се покачат с 2.1 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища до 2100 година А това е надалеч над лимита от 1.5 градуса по Целзий, залегнал в парижкото климатично съглашение от 2015 година

От МАЕ показват, че след внезапния спад на въглеродните излъчвания през 2020 година поради пандемията от ковид тазгодишното икономическо възобновяване значи, че излъчванията са на път да доближат второто си по величина годишно нарастване въобще, което частично е захранвано от нарасналото ползване на въглища.

Бързото възобновяване на икономическите действия в огромна част от света способства за рекордните цени на газа и въглищата, защото доставките не съумяват да задоволят търсенето. Но Бирол пробва да успокои терзанията, че скочилите разноски за сила ще подложат на тест световните задължения за енергиен преход. " Наблюдаваме една погрешна акция, която споделя, че виждаме първата рецесия, породена от чистата сила. И че това може да се трансформира в спънка за още политически дейности в битката с климатичните промени. Но това несъмнено не е правилно ", декларира изпълнителният шеф на МАЕ.

Той твърди, че сегашните усложнения на енергийните пазари са породени от припокриването на редица фактори, измежду които неустойчивото възобновяване от пандемията, климатичните условия и проблемите с газовите доставки.
Очаквания от COP26
Бирол приканва участниците в Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP26), която ще се организира в Глазгоу от 31 октомври, да не позволяват енергийната рецесия да се отрази на решенията им. Според него международните държавните управления би трябвало да дадат " явен и безапелационен " ангажимент по време на срещата за ускорение на потреблението на " зелените " технологии.

Изпълнителният шеф на МАЕ твърди, че с цел да има някакъв късмет за задържане на покачването на световните температури до под 2 градуса по Целзий, са нужни незабавни дейности през идващото десетилетия за ускорение на декарбонизацията в генерирането на електрическа енергия, за възстановяване на енергийната успеваемост и за промяна на въглеродно интензивните браншове, като да вземем за пример циментовата промишленост.

Волатилността на енергийните пазари ще продължава да съставлява риск в случай че вложенията в чиста сила не се утроят през идващото десетилетие. Това споделя в изявление за Financial Times изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.По думите му до момента в който прогнозните вложения в петрола и природния газ в този момент са обвързани с измененията, нужни за постигането на задачите за чисти нулеви излъчвания до 2050 година, обществените разноски за възобновима сила са едвам една трета от нужните бъдещи нива. Глобалните годишни енергийни вложения се чака да се покачат до 1.9 трлн. $ през 2021 година, в това число към 370 милиарда $ за ново генериране на възобновима сила.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР