Военното напрежение с Китай е най-лошото от повече от 40

...
Военното напрежение с Китай е най-лошото от повече от 40
Коментари Харесай

Тайван се оплака от невиждана за 40 г. китайска агресия, Байдън разговаря със Си Дзинпин

Военното напрежение с Китай е най-лошото от повече от 40 години , съобщи тайванският министър на защитата в сряда, дни откакто рекорден брой китайски самолети влязоха в зоната за противовъздушна защита на острова, оповестява " Ройтерс ".

За интервал от четири дни, започващ предишния петък, Т айван заяви, че близо 150 самолета на китайските военновъздушни сили са влезнали в зоната му за противовъздушна защита , част от модела на това, което Тайпе назовава продължаващия тормоз на Пекин над острова.

Попитан от законодател за актуалното военно напрежение с Китай в Народното събрание, министърът на защитата Чиу Куо-ченг сподели, че обстановката е " най-сериозната " от повече от 40 години.
 Китай изпрати 52 самолета в зоната на Противовъздушна отбрана на Тайван
Китай изпрати 52 самолета в зоната на Противовъздушна отбрана на Тайван

В задачата са взели участие 34 изтребителя J-16 и 12 нуклеарни бомбардировача H-6

" За мен като боен спешността е тъкмо пред очите ми ", сподели той пред парламентарна комисия, преглеждаща специфичните военни разноски от, в това число ракети и военни кораби .

Чиу сподели, че Китай към този момент има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 година

Съединени американски щати , главният боен снабдител на Тайван, потвърдиха своя корав ангажимент към Тайван и също подлагаха на критика Китай. Пекин упреква политиката на Вашингтон в поддръжка на Тайван с продажби на оръжия и изпращане на военни кораби през Тайванския пролив за повишение на напрежението.

Специалните военни разноски на Тайван през идващите пет години ще отидат най-много за военноморски оръжия, в това число противокорабни оръжия, като да вземем за пример наземни ракетни системи.

" Катастрофални " последствия за мира грозят Азия при прегъване на Тайван пред Китай

Тайванският президент приканва Пекин за договаряния в дух на тъждество

Американският президент Джо Байдън съобщи, че той и китайският му сътрудник Си Дзинпин са се съгласили да съблюдават " тайванското съглашение ", оповестява БиБиСи.

Изглежда, че Байдън има поради дългогодишната политика за " Един Китай " на Вашингтон, съгласно която той признава Китай, а не Тайван. Това съглашение обаче разрешава на Вашингтон да поддържа " постоянни неофициални " връзки с Тайван .

Тайван има своя лична конституция, военни и демократично определени водачи и се счита за суверенна страна. Пекин обаче преглежда Тайван като отделила се провинция и не изключва вероятната приложимост на мощ за реализиране на обединяване с острова.
 Китай предизвести, че е неточност да се подценява решителността му за Тайван
Китай предизвести, че е неточност да се подценява решителността му за Тайван

Пекин ще гради връзки с други страни единствено въз основа на правилото " един Китай "

Политиката " Един Китай ", за която се счита, че са говорили Байдън и Си, е основен крайъгълен камък в китайско-американските връзки , само че е друг от правилото на единния Китай, съгласно който Китай упорства Тайван да е неотменна част от Китай и да бъдат обединени един ден.

" Говорил съм със Си за Тайван . Съгласни сме... ще съблюдаваме тайванското съглашение ", сподели Байдън. " Дадохме ясно да се разбере, че не мисля, че той би трябвало да прави нещо друго с изключение на да съблюдава съглашението .

Анализаторите предизвестяват, че Пекин става все по-нервен, че държавното управление на Тайван придвижва острова към публична декларация за самостоятелност и желае да спре президента Цай Инг-вен от предприемането на каквито и да било дейности.
 Ръководителят на Военновъздушни сили на Съединени американски щати: Трябва да посрещнем Китай с експедитивност, фокус и ангажираност
Ръководителят на Военновъздушни сили на Съединени американски щати: Трябва да посрещнем Китай с експедитивност, фокус и ангажираност

Генерал Чарлз Браун желае бърза поготовка, с цел да няма риск от загуба в предстоящ въоръжен конфликт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР