Военното напрежение между Пекин и Тайпе достигна своя връх. Министърът

...
Военното напрежение между Пекин и Тайпе достигна своя връх. Министърът
Коментари Харесай

На ръба на война в Южнокитайско море - ще се стигне ли до сблъсък между Китай и САЩ?

Военното напрежение сред Пекин и Тайпе доближи своя връх. Министърът на защитата на Тайван Цю Гочжен упрекна Китай, че се приготвя за война.

Ситуацията към Тайван ескалира внезапно този месец. От началото на октомври съвсем 150 китайски военни самолети, в това число стратегически бомбардировачи H-6, които могат да придвижват нуклеарно оръжие, са посетили въздушното пространство край крайбрежията на островната страна. Те не са нарушили границата, само че тайванските управляващи се притесняват от открит спор, написа РИА Новости.
 Китай подреди стремително увеличение добива на въглища Китай подреди стремително увеличение добива на въглища
Китайските управляващи са наредили на десетки въглищни мини да разширят производството си в изискванията на енергийна рецесия в страната, оповестих...

Според Цю Гочжен това е най-тревожната обстановка за последните 40 години и даже дребна немарливост или неверно пресмятане може да провокира рецесия.

Чен Ху, откривател в аналитичния център Тайхе, разяснява пред изданието, че Пекин интензивно усилва военния си бюджет и оръжия, с цел да отбрани икономическите си ползи в Южнокитайско море, както и да върне Тайван под своята пълномощия. По думите му авторитетни интернационалните сили употребяват независимостта на островната страна като разменна монета в геополитическата им игра против Китай.

Като съдружник на Тайван Съединени американски щати държат под око обстановката в района. " Ние сме надълбоко загрижени от провокативната военна активност на Китай наоколо до Тайван, която дестабилизира и подкопава мира в района ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединените щати Нед Прайс. И акцентира, че задължението на Съединени американски щати към Тайпе остава в действие и те ще продължат да поддържат своите другари и съдружници.

Китайското външно министерство реагира остро на това, настоявайки Съединени американски щати да не нарушават правилото на " обединен Китай " и да спрат да оказват помощ на " сепаратистите " с продажба на оръжия и образование на тайванската войска и флот. Според " Уолстрийт джърнъл ", американските военни инструктори работят на острова повече от година - те образоват специфични елементи от сухопътните и военноморските сили.

Трябва да се признае, че Тайван има всички учредения да се опасява от настъпление. Още през 2005 година Китай одобри закон " За противопоставяне на разделянето на страната ", съгласно който Китайската национална република (КНР) си обезпечи правото да употребява военна мощ при опит на " подривни детайли, искащи независимостта на Тайван, да отделят острова от Родината ". Разбира се, това провокира изострен митинг от страна на американците, които припомниха, че е неприемливо да се взема решение казусът с единството на Китай със мощ.
 Централно разузнавателно управление на САЩ с ново звено, което ще се занимава единствено с Китай Централно разузнавателно управление на САЩ с ново звено, което ще се занимава единствено с Китай
Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати разгласи, че основава ново звено, което ще се концентрира само върху Китай и предизвикателс...

По същото време Пекин стартира интензивно да усилва военните си разноски като обърна изключително внимание на флота си. Бяха издигнати десетки нови кораби, в това число атомни подводници. Интересното е, че през юли 2017 година най-новата десантна платформа MLP 868 Donghaidao и планът 071 Jinggangshan бяха изпратени до крайбрежията на Джибути, с цел да построят първата китайска задгранична военна база. Кораби от вида MLP (Mobile landing platform - Мобилна десантна платформа), с изключение на КНР, имат още единствено Съединени американски щати. Американците пуснаха първата през 2013 година, единствено две години по-рано от китайците.

Пентагонът класифицира MLP като експедиционни мобилни бази за поддържане на огромни амфибийни интервенции както на американските граници, по този начин и на огромно разстояние от базите на Съединени американски щати. Всъщност Donghaidao е самостоятелно военноморско поделение, способно бързо да провежда плацдарм по крайбрежието на съперника за десант на главните сили. Платформата разполага с просторни трюмове, има лична флотилия от десантни лодки, хеликоптерни площадки и пространства за военнослужещи.

Освен това базата в Джибути за Китай съставлява освен консолидирането на военно наличие в стратегически значимия за международната търговия Аденски залив, само че и разширение на интернационалното въздействие. Всъщност не по-малко значимо е, че безлюдните региони на африканското крайбрежие са идеална подготвителна площадка за десантни интервенции на вражеска територия.

Дали в действителност ще избухне напълно скоро боен спор сред двете най-големи международни сили, скоро ще разберем.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР