Военното министерство ще се опита да получи един нов хеликоптер

...
Военното министерство ще се опита да получи един нов хеликоптер
Коментари Харесай

MO иска да получи нов хеликоптер, за да се откаже от арбитража за Кугър-ите

Военното министерство ще се опита да получи един нов хеликоптер от " Еърбъс Хеликоптерс " (бившата " Юрокоптер " ) в подмяна на правосъдните си искания против компанията за неизпълнения контракт с българското държавно управление, който бе подписан в далечната 2005 година, заяви зам.-военният министър Анатолий Величков.

Според МО това може да се окаже единственият късмет за държавното управление, защото съгласно министерството имало възможност то да загуби арбитража против компанията и по този начин да се наложи да покрие и правните разноски на " Еърбъс Хеликоптерс ".

Затова военното министерство се надява да подписа извънсъдебно съглашение с компанията, с което тя да му даде един граждански хеликоптер за избавителни задачи в морето за сметка на неизпълнените действия по контракта.

Става въпрос за машина " Долфин " (Dolphin), която на процедура се явявала цивилният вид на към този момент закупените от компанията военни хеликоптери " Пантер ".

В момента работна група с представител и на икономическото министерство договаря с компанията.

Според информация на Mediapool военното министерство към този момент е " вложило " близо 2 млн. лв. в делото, което трябваше да реши противоречивите въпроси по контракта за покупката на 18 хеликоптера (12 " Кугър " и 6 " Пантер) за малко над 383 млн. евро, подписан през 2005 година по време на държавното управление на Симеон Сакскобургготски.

Сделката с " Юрокоптер ", която към този момент е ребрандирана като " Еърбъс Хеликоптерс ", е един от знаците за неприятните управнически практики на МО.

В четвъртък заместник-военният министър Анатолий Величков заяви пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия, че съгласно разбор на юристите, употребен министерството, договорът е бил подписан на цена 35% по-висока от пазарната.

Освен че близо 13 години МО не може да " затвори " проблема, то не употребява и огромна част от добитата техника поради неналичието на средства да я поддържа.

Как се стигна дотук?

Договорът бе квалифициран от държавното управление на Симеон Сакскобургготски и подписан от идващия кабинет на Сергей Станишев (тройната коалиция) през 2005 година Общата цена на поръчката, контрактувана с посредничеството на предприемача Николай Гигов, бе малко над 383 млн. евро.

Договорът обаче бе предоговорен " на мрачно " от първото държавно управление на ГЕРБ и бе отказана част от поръчката – последните три машини " Пантер ". По-миналата година стана ясно, че съгласно Министерството на защитата компанията не е доставила цялото контрактувано съоръжение, забавила се е, а има проблеми и с осъществяването на офсета.

В края на 2015 година България изпрати до Международния трибунал при Международната комерсиална камара искане за арбитраж срещу " Еърбъс Хеликоптерс ".

Разходите набъбват

МО към този момент е натрупало съществени разноски към делото. Първо ведомството подписа контракт за процесуално посланичество и правни услуги с адвокатско сдружение " Симеонов и Дерменджиев " за 1 375 516.61 лв. с Данък добавена стойност.

Освен това има над 76 хиляди лв. разноски за специалисти. Платени за и 495 хиляди лв. за арбитражни такси и съответните банкови разходи.

Така общите разноски по арбитражното дело на МО против " Еърбъс Хеликоптерс " от 2015 година до момента са тъкмо 1 947 447.92 лв..

Повечето хеликоптери все по този начин не летят

Междувременно военното министерство не съумява да употребява дейно и добитата техника поради неприятното обмисляне и неналичието на средства за поддържането й.

Според неофициална информация все още летят единствено 3-4 от 12-те Кугъра. Това обаче е доста добра вест, като се има поради, че в края на 2013 година летеше единствено един.

Военноморските сили употребяват и двата останали хеликоптера " Пантер ", откакто по-рано тази година третият хеликоптер падна в Черно море по време на обучение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР