Военнослужещите ще получават диференцирано заплащане - и за звание, и

...
Военнослужещите ще получават диференцирано заплащане - и за звание, и
Коментари Харесай

Военнослужещите ще получават диференцирано заплащане и за звание, и за длъжност, гласува парламентът

Военнослужещите ще получават диференцирано възнаграждение - и за звание, и за служба. Депутатите утвърдиха на две четения /първо и второ/ препоръчаните от държавното управление промени в закона за защитата. Така, съгласно вносителите и съгласно народните представители, ще бъдат привлечени фрагменти в армията и ще бъде стъпка в решение на казуса с некомплекта. Разпоредбите влизат в действие от 1 януари следващата година.

С предлагания законопроект се цели смяна на заплащането на военнослужещите, като до момента то се е изчислявало на основа присвоеното военно звание и степента в обсега на военното звание, отсега нататък главното месечно заплащане ще е според от заеманата служба и присвоеното военно звание.

От това произтичат и промени на базисните параметри при приемането и въвеждането на нов Класификатор за длъжностите за военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска.

Действащата система за възнаграждение труда на военнослужещите не разрешава диференциране при определянето на заплатите за разнообразни длъжности в обсега на едно и също военно звание, написа в претекстовете си Министерският съвет. Промяната ще даде опция за заслужено оценяване на труда на обособените категории военнослужещи, се показва още в причините.

В тази връзка се възнамерява смяна на класификатора на длъжностите.

С измененията на процедура се връща един модел на възнаграждение, който, съгласно създателите на текстовете, в годините се е потвърдил като по добър. Желаният резултат е обосноваване на военнослужещите да заемат по-тежки и виновни длъжности. Той е обвързван и със обществения им статус. При покачването на заплатите в две поредни години с по 10 на 100 се чака резултатът да се почувства по-силно след една година, когато ще има опция и за по-добър обществен пакет за военнослужещите.

Кольо Милев от Българска социалистическа партия акцентира, че по този метод се дава опция да се уточняват заплащанията както за званията, по този начин и за длъжността, и МО ще има опция да притегли фрагменти за армията.

Пламен Манушев от ГЕРБ означи, че ще се заплаща и за служба, и за звание, като се диференцира отговорността на военнослужещите. А сътрудника му Владимир Тошев добави, че досегашният модел не подтиква военнослужещите да излизат от щабовете и да командват по-голяма армия, защото съвсем няма разлика в заплащането.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР