Военноморските сили на Обединеното кралство ускоряват въвеждането на лазерните оръжия

...
Военноморските сили на Обединеното кралство ускоряват въвеждането на лазерните оръжия
Коментари Харесай

Украйна очаква британското лазерно оръжие DragonFire, което може да сваля дронове на цена под 500 гривни за изстрел

Военноморските сили на Обединеното кралство форсират въвеждането на лазерните оръжия DragonFire, които могат да смъкват дронове и ракети. Системата бе тествана по-рано тази година. Планира се до 2027 година тя да бъде ситуирана на военните кораби на Кралските военноморски сили.

Министерството на защитата форсира въвеждането на лазера в отговор на възходящата опасност от набези с дронове заради „ двата огромни спора “. Става въпрос за войната в Украйна и в Газа. Обикновено процесът на въвеждане на ново оръжие лишава до 10 години. Министърът на защитата Грант Шапс обаче съобщи, че желае да „ форсира процеса … до доста по-кратки периоди “. И да разположи лазерни оръжия „ евентуално на кораби и евентуално на сушата “. Шапс съобщи, че Обединеното кралство възнамерява да добави DragonFire към арсенала си до 2027 година

Използването на DragonFire в действителни бойни обстановки обаче може да стане още по-рано. Според Грант Шапс Обединеното кралство работи, с цел да ревизира дали може да изпрати прототипи в Украйна по-рано. Дори те да не са 100% усъвършенствани.

Системата DragonFire е перспективно лазерно оръжие с ориентирано деяние. Тя работи посредством фокусиране на 37 канала от 1,5 kW лазерни лъчи, подредени в шестоъгълна форма, и сливането им благодарение на огледала за сливане и увеличаване на мощността. Тим Кендал, старши лазерен физик в английската отбранителна лаборатория Портън Даун (DSTL), който е оказал помощ за основаването на DragonFire, съобщи, че по този метод се основава „ съвършен лазерен лъч “. Той може да бъде изстрелян през телескопична леща.

Оръжието е тихо и невидимо, защото дължината на вълната на светлината е към един микрон, която не е забележима за човешкото око и е близка до инфрачервения набор на светлината.

Изстрелът на системата продължава до 10 секунди. DragonFire генерира лъч със скоростта на светлината. Той незабавно трансформира металната повърхнина в плазма с температура 3000C и за секунди може да прогори ламарина, фюзелаж и оръжия. Обхватът на системата е засекретен. Известно е обаче, че цената на един изстрел е 10 GBP (около 492 UAH). При това системата разполага с безграничен брой муниции, стига да е налице електричество.

Системата е основана за заличаване на дроновете, които се трансфораха в главно оръжие по време на военните дейности в Украйна и Газа. Но Шапс счита, че системата е задоволително мощна, с цел да обезврежда по-бързо движещи се снаряди, като да вземем за пример балистичните ракети.

„ В момента в Европа тече спор, за който разполагаме с неповторимо съвременно оръжие, което може да бъде потребно. Да кажем, че не е наложително то да е 100 % съвършено, тъй че може би украинците биха могли да го получат “,

каза министърът на защитата.

Мат Корк, началник на плана в DSTL, съобщи, че DragonFire може да бъде предаден за „ изпробване “ на редица военнослужещи през септември. Технологията ще бъде тествана от 7-ма група за противовъздушна защита.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР