Военноапелативната прокуратура ще провери защо Военноокръжната прокуратура в София е

...
Военноапелативната прокуратура ще провери защо Военноокръжната прокуратура в София е
Коментари Харесай

Военноапелативната прокуратура ще проверява отказа да се разследва одита на ВМА

Военноапелативната прокуратура ще ревизира за какво Военноокръжната прокуратура в София е отказала да образува досъдебно произвеждане въз основа на одита във ВМА, който откри нарушавания при публични поръчки. Разкритията въз основа на одита, че като шеф на ВМА Николай Петров е дал публични поръчки на компания на шурей си, която няма данъчна регистрация, станаха причина за оставката му като министър на опазването на здравето преди ден.

От прокуратурата обаче показват, че във въпросния одит няма изводи за печелени от свързани лица поръчки и документът съдържа както констатации за нарушавания, по този начин и за осъществени огромни икономии от страна на управлението на болничното заведение.

" Поради появилите се в медиите мнения по отношение на наличието на одитния отчет, Военноапелативна прокуратура е изискала преписката за служебна инспекция над законосъобразността на постановения от Военноокръжната прокуратура (ВОП)- София пъроинстанционен прокурорски акт ", оповестиха от апелативната прокуратура.

Оттам дават обещание да осведомят за резултатите от осъществения длъжностен надзор.

Одитният отчет е постъпил във Военноокръжната прокуратура на 29 март тази година.

" В отчета се съдържат констатации както за нарушавания на Закона за публичните поръчки, по този начин и за осъществяване на обилни икономии през одитирания интервал от страна на управлението на ВМА. В одитния отчет липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от компании, ръководени от свързани лица ", показват от прокуратурата.

Чрез програмата за инцидентно систематизиране, за наблюдаващ прокурор е избран майор Адалберт Живков Кръстев – боен прокурор при ВОП-София. Възложена е инспекция, която е осъществена от боен следовател.

Военният следовател е завършил инспекцията с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно произвеждане, заради това, че няма данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент.

На 7 юни военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно произвеждане, заради липса на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент. Това се случва, когато Николай Петров е към този момент министър на опазването на здравето.

На 8 юни 2017 година постановлението е изпратено на Министъра на защитата и на Началника на ВМА.

Според следствието на бТВ за фамилните поръчки заключението на прокуратурата, с което отхвърля да образува досъдебно произвеждане, повтаря буквално претекстовете на Николай Петров, с които се е защитил по констатациите в одитния отчет.

Кой ще е идващият здравен министър

Междувременно в ГЕРБ търсят нов здравен министър, който да размени Петров на проветривия пост отпред на здравното министерство.

По неофициална информация обсъжданите имена са на шефа на " Александровска " болница Костадин Ангелов, който беше канен за поста още при съставянето на държавното управление и е измежду болничните шефове, ползващите се с поддръжката на ГЕРБ. Друг евентуален претендент е сегашният заместител -министър на опазването на здравето Мирослав Ненков.

След като оставката му бъде гласувана от Народното събрание, Петров има намерение да се върне на работа във Военна болница. Министърът на защитата Красимир Каракачанов, чието ведомство е принципал на ВМА, заяви в понеделник, че Петров може да се върне на работа в здравното заведение, само че не като шеф, тъй като поради министерския пост е девоенизиран, а длъжността може да бъде поета единствено от боен.

Попитан по кое време ВМА ще има непрекъснат шеф, Каракачанов заяви, че с цел да няма спекулации или обвинявания за персонални желания, каквито нямал, е решил да се направи конкурс. " От хората, които имат право да се явят - да се явят, и който се показа най-добре ", добави той. В момента болничното заведение е с краткотраен шеф - проф. Венцислав Мутафчийски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР