Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица

...
Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица
Коментари Харесай

Военна прокуратура е прекратила разследването за смъртта на майор Валентин Терзиев

" Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушни сили, а заради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за гибелта на водача подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29 ".

Този проблем установи в отчета си за 3 месеца от встъпване в служба министърът на защитата Тодор Тагарев, пишат „ 24 часа “.

Майор Валентин Терзиев почина в нощта на 9 юни 2021 година Неговият изтребител МиГ-29 се разруши в морето край Шабла по време на нощна подготвителна пукотевица.

Последният полет на майор Терзиев, който посмъртно бе създаден в подполковник, продължава 29 минути съгласно отчет на звеното за следствие на авиационни произшествия на Военна полиция.

Още от деня, в който стана известно, че Терзиев е умрял, вдовицата му Димитрина Попова се притеснява, че отговорните за гибелта на летеца ще бъдат скрити. Тя даже окачестви случая като ликвидиране, а подозренията ѝ се възродиха, откакто година и 5 месеца след гибелта на Терзиев, военните прокурори оповестиха, че повдигат обвинявания единствено на полк. Методи Орлов - зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза “Граф Игнатиево ”. Според прокуратурата тогава Орлов е индивидът, който е управлявал стрелбите и той не е спрял Терзиев, а го е оставил да продължи офанзивата, макар че е нарушил заповедите за безвредно осъществяване на учението.

Още по-рано военните пък непосредствено упрекнаха единствено и само водача. Според тяхното следствие той се е “очаровал ” от целта и изобщо не е следил уредите на изтребителя, с цел да разбере, че е в рискова обстановка.

Делото обаче към този момент е прекъснато, излиза наяве от отчета на Тагарев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР