Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с

...
Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с
Коментари Харесай

Разследването за смъртта на Валентин Терзиев ще продължи

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което следствието за гибелта на водача майор Валентин Терзиев беше прекъснато, оповестява правният уебсайт " Лекс ". Той почина в нощта против 9 юни 2021 година в морето край Шабла по време на нощно обучение. Изтребителят му МиГ-29 се разруши в морето, откакто поразил пусната цел, която обаче е била прекомерно ниско.

Обвинения за гибелта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на водачите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на Военновъздушни сили по интервенциите. И двамата получиха обвинявания за причиняване на гибел при немарливо осъществяване на занимание (чл. 123, алинея 1 от НК), за което наказването е от 1 до 6 години затвор, както и за закононарушение по работа по несъобразителност (чл. 387, алинея 4 от НК), което се санкционира с до 5 години затвор.

Първоначално следствието на военната полиция сподели, че усложнените условия, в това число нощното пилотиране с насочване единствено по приборите на таблото, е довело до зрителна заблуда у водача, че целта за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В реалност е бил в относително плоско пикиране и стрелбата по целта е осъществена на фона на морето. В отчета на военната полиция се споделяше още, че съпътстваща причина за нещастието е и неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство и управлението на стрелбите, от продължение на насочването за сплотяване и офанзива, в случай че скоростта на рухване на целта се е нараснала. „ Това неизбежно води до повишение динамичността на сплотяване и вероятен недостиг от височина и време за безвредно излизане от офанзива ", се обясняваше в отчета.

След това от прокуратурата обясниха, че полк. Орлов не е трябвало да разрешава на водача да стреля по целта, защото е трябвало да планува, че няма да има време да излезе от офанзивата. Според специалистите минималната височина, до която водачът може да сниши, с цел да порази падаща цел и по-късно да има време да излезе безвредно от офанзивата, е 4000 м. Валентин Терзиев обаче е получавал инструкции да слезе и на 2000 м, а в последна сметка е изстрелял ракета, когато е бил единствено на 1433 м от морската повърхнина, след което се е разрушил.

Преди два месеца обаче от доклада на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила следствието и е снела обвиняванията против двамата военни.

Постановлението на прокуратурата за преустановяване на следствието не беше оповестено, само че съгласно „ Сега " в него се споделя, че водачът не е направлявал параметрите на полета, тъй като е бил съсредоточен в целта. Заради ситуацията на самолета – дясното полукрило е било съвсем отвесно към земята, маневрата за излизане от офанзива безусловно е забила самолета в морето. Освен това се казвало, че във всеки един миг до 924 м водачът е можел да избегне удара с морската повърхнина.

Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са направили закононарушенията, за които бяха упрекнати, след което следствието беше прекъснато.

Семейството на починалия водач обаче е обжалвало постановлението за преустановяване и през октомври то е било анулирано от състав на Военния съд в Сливен с докладчик полк. Воля Кънев, сподели инспекция на „ Лекс ". Определението също не е оповестено, само че пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, поради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция излиза наяве, че съгласно съда в Сливен следствието би трябвало да продължи.

Прокуратурата пък не е съгласна с извода на първоинстанционния съд, че „ в съответния случай следва да се разиска въпросът дали гибелта на м-р Терзиев не се дължи на елементарна несъобразителност, защото осъществяването на занимание или друга правно-аргументирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, при която настъпи съставомерен резултат съставлява закононарушение по член 123 от Наказателен кодекс ".

Държавното обвиняване упорства, че гибелта на Терзиев е настъпила при осъществяване на служебно сложена му задача в качеството му на водач с нужната подготовка при избрани нормативни правила и по тази причина желае военно-апелативният съд да анулира определението на първата инстанция.

За да анулира постановлението за преустановяване, съдът в Сливен е приел още, че от него не излиза наяве дали делото е прекъснато, тъй като действията не са осъществени или тъй като не съставляват закононарушения. Според съда проверяващите е трябвало да назначат и спомагателна експертиза за установяване на минималната височина, на която водачът е можел да извърши упражнението. В тази връзка пък от държавното обвиняване показват, че настоящите към 2021 година правила откриват, че при упражнение на пукотевица при парашутна цел, минималната височина, която се позволява от ръководителя на стрелбите е 2000 метра.

Военно-апелативният съд още не се е произнесъл дефинитивно за ориста на следствието, а е върнал делото на съда в Сливен поради пропуски в администрирането при уведомяването на страните.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР