Военният съд в Пловдив прекрати наказателното преследване на ген. Димитър

...
Военният съд в Пловдив прекрати наказателното преследване на ген. Димитър
Коментари Харесай

Падна шесто обвинение срещу генерал Шивиков

Военният съд в Пловдив приключи наказателното гонене на ген. Димитър Шивиков, някогашен пълководец на Стрямската бригада за това, че е разрешил на подчинените си да упражняват футбол, нарушавайки физическата им подготовка, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

В последна сметка тимът е станал армейски първенец в страната и съдът е решил, че постигнатите резултати не са в прорез с интереса на службата, а тъкмо противоположното. Налице било издигане на физическите качества на играчите в армейското състезание, а изявата им е израз и на добра физическа форма, и на по-добро осъществяване на войсковите отговорности по носене на работа.

Това е второто прекъснато обвиняване на ген. Шивиков. На първа инстанция отпадна и друго - за присъединяване на военния оркестър на бригадата в една женитба през 2014 година и при откриването на ловния сезон през същата година. Музикантите са свидетелствали, че никой не ги е принуждавал, също така е ставало дума за почивни дни.

Друго обвиняване против ген. Шивиков се отнася до това, че той е провел закупуването на наложителното за униформите на Сухопътни войски червени барети по частен път. В началото на 2015 година тези барети не се предложили във военните магазини, защото производството им било спряно, а без тях униформата не е цялостна.

Тогава по напътствие на ген. Шивиков били открити компании, които могат да ги ушият. За да ги закупят, военните са платили с раздадените им от армията средства за униформи. Няма повишени цени, нито някой е бил принуждаван да се снабди с алена барета по този метод. Така още едно обвиняване отпада, общо падналите до момента са 6.

През септември следва ново съвещание по друго дело против ген. Димитър Шивиков по обвиняване, че като е предоставял хора и техника за тържествата на Карлово, Калофер и Клисура, той е отслабил боеспособността на Българската войска.

Делото беше планувано за през днешния ден, само че отсрочено за по-късно. Причината е, че вещото лице, което твърдеше, че ген. Шивиков е трябвало да взема наем от 2 лева дневно за черпак от полевата кухня, се оказа без тапия за висше обучение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР