Военният научноизследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий акостира на

...
Военният научноизследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий акостира на
Коментари Харесай

Полярният ни кораб акостира във Варна

Военният научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий ” дебаркира на Морска гара във Варна през днешния ден преди обяд, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Плавателният съд и екипажът му, който отплава от морската столица на 27 декември предходната година, бяха посрещнати със специфична гала под съпровода на духовия оркестър на Военноморски сили. На събитието участваха редица публични лица, измежду които и президента. Държавният глава се качи на борда на полярния ни транспортен съд, където се срещна с екипажа.

„ Много съм благополучен, цялото празненство е доста прочувствено, квалифицирано от ВВМУ за посрещане на кораба. Това едно историческо корабоплаване. България застана още веднъж на морската карта на света и даже оказа помощ на страни като Испания, която е откривала новите светове. Сега ние пренесохме 70 тона товари до испанските бази и им помогнахме в сериозна обстановка на Ливингстън. Помогнахме и на нашите турски съседи. Ние сме доста уважавана нация след полярните страни. Фактът, че наш научноизследователски транспортен съд с български екипаж и байрак потегли от Варна и стигна до Антарктида, върна се назад, може да ни прави горди като българи. Свършихме толкоз работа както в науката, по този начин и в логистиката, колкото три експедиции по остарелия стопаджийски метод. Перспективите са още тази година през месец ноември корабът да тръгне още веднъж за Антарктида и следващата година да тръгне и на север към Арктика, тъй като нашият транспортен съд към този момент е част от Европйската научна флота.„, сподели проф. Христо Пимпирев, който е доайен в полярните експедиции. Той също посрещна кораба във Варна.

„ Чудесно чувство е да усещам твърда земя под краката си. Горд съм, че още веднъж съм на Морска гара, екипажът ми е цялостен без никакви катастрофи и удовлетворен от осъществяването на всички съществени и спомагателни задания, които бяха сложени.„, сподели капитанът на кораба кап. Николай Данаилов. Той беше посрещнат с останалата част от екипажа под бурните овации на околните им, очакващи ги на брега.

Сподели, че е изпитал огромно неспокойствие, когато брачната половинка му го е изненадала в Пунта Аренас. Тя е пропътувала 12 хиляди км за къса и прочувствена среща в южния континент.

„ Безкрайно бях благополучен да видя брачната половинка си най-после на света.„, сподели капитанът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР