Военният министър Стефан Янев, който беше уволнен от премиера Кирил

...
Военният министър Стефан Янев, който беше уволнен от премиера Кирил
Коментари Харесай

Стефан Янев: По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция

Военният министър Стефан Янев, който беше уволнен от премиера Кирил Петков, написа във Фейсбук:

„ Обръщам се с изключителна благодарност към българските жители, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв метод не мога да бъда повече част от тази държавна структура. Специално благодаря на тези от Вас, които през днешния ден излязохте и обществено изразихте своята поддръжка. Това ми връща вярата, че нашата страна има бъдеще. “

В София се организираха два митинга в отбрана на Янев. Единият е проведен от някогашния сподвижник на Мая Манолова -Тихомир Василев, а другият – от придвижване “Пазители на правото и демокрацията ”.

Рано в понеделник министър председателят Кирил Петков съобщи, че желае оставката на военния министър Стефан Янев.

“Никой министър няма право на лична външна политика, изключително във Facebook. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функционалност на стабилността на държавното управление. Това държавно управление няма да гони непоклатимост, а верни дейности и кардинални позиции. Мой министър не може да употребява думичката “операция ”, вместо думичката “война ”. Операция не може да се назова, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна към този момент са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя щерка ”, акцентира Петков.

Повод за гневната му реакция стана изявление на Стефан Янев за Българска национална телевизия в петък. Министърът на защитата сподели, че не е употребявал думата “война ”, а е цитирал съветския президент Владимир Путин и се е позовал на обстоятелството, че потреблението на тази дума, на думата “военна интервенция ” и всякакво военно говорене би трябвало да е доста характерно и доста отговорно.

“Ако забелязвате, на никое място в формалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е употребена думата “война ”. Трябва доста деликатно да боравим с думите, тъй като след войната идва дипломацията. Идва методът на решение на казуса, който е зародил ”, уточни военният министър.

Във вторник Народното събрание се събира на изключително съвещание, с цел да реши дали да утвърди оставката му.

На негово място „ Продължаваме промяната оферират “ проф. Тодор Тагарев.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР