Военният министър разкри подробности за новия боен самолет.В Министерство на

...
Военният министър разкри подробности за новия боен самолет.В Министерство на
Коментари Харесай

Тагарев: Работим за изграждането на инфраструктурата за новия боен самолет F-16

Военният министър разкри детайлности за новия военен аероплан.

В Министерство на защитата (МО) работим интензивно за построяването на инфраструктурата за новия военен аероплан F-16, тъй че да бъде реализирана оперативна подготвеност в плануваните периоди. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмен отговор до народния представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Въпросът на депутата е по отношение на построяването на инфраструктура за F-16 в трета изтребителна авиационна база.

Към сегашния миг упованията са осъществяването на дейностите по подписаните контракти да бъде съобразено със заложените времеви графици. Планирано е окончателното привършване на дейностите по подписаните контракти, които са директно свързани с приемането на самолета и/или, за които е належащо узаконяване от американска страна, да се осъществя до края на 2024 година Изпълнението на дейностите по останалите обекти се чака да завърши през първото тримесечие на 2025 година, изяснява Тагарев, написа novini.bg.

За обезпечаване на нужната инфраструктура за приемане на F-16 в 3-та авиационна база са подхванати редица съответни стъпки за ускорение осъществяването на плануваните обекти заради позволените съществени забавяния през последните няколко години, показва министърът.

Предвидените за създаване обекти са главно в две посоки: обекти, директно свързани с приемане на самолетите, и такива, свързани с възстановяване на съществуваща инфраструктура. 

Според министъра капиталовият развой е стартирал, без да е налице обща визия, дефинитивна цялостна идея за нужната инфраструктура за аероплан F-16 и при неналичието на цялостна информация във връзка с условията към обособените обекти. Предвидени за осъществяване са общо 49 обекта. На този стадий са подписани 90 контракта за 48 от обектите. Все още не е почнал процесът по проектирането и построяването на един от контролно-пропускателните пунктове.

Негативно отражение върху последващото осъществяване на подписаните контракти оказват и голям брой фактори като рецесията с COVID-19, настъпилите високи равнища на инфлация в народен и международен мащаб и други, изяснява Тагарев. Той прибавя, че в МО са основани две работни групи за решение на проблемите.

Седем от първите осем контрактувани самолета към този момент са в разнообразни етапи на асемблиране, реализиран е индустриален потенциал, който ще разреши без закъснение да бъдат създадени и идващите осем самолета, каза министърът преди седмица в Народното събрание.

В средата на този месец в границите на визитата си в Съединени американски щати Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Целта на визитата беше да се срещнат с представители на управлението на компанията, да се срещнат с индустриалния развой и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предопределени за българските Военновъздушни сили. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР