Военният министър Красимир Каракачанов съобщи за проблеми с цената на

...
Военният министър Красимир Каракачанов съобщи за проблеми с цената на
Коментари Харесай

Каракачанов допусна провал на сделката за F-16

Военният министър Красимир Каракачанов заяви за проблеми с цената на предлаганите от Съединени американски щати изтребители F-16 и позволи опцията да се стигне до договаряния с Швеция и Италия, които оферират надлежно нови " Грипен " и употребявани  " Юрофайтер ".

" Представителите на Военновъздушни сили останаха във Вашингтон да продължат диалозите. Част от предложенията в ценово отношение не са приемливи ", обяви пред БНР Каракачанов във връзка договарянията в Съединени американски щати за пазаруване на нови изтребители F-16. Част от договарящия екип към този момент се е завърнал в България. Само преди седмица делегация от няколко институции, водена от зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов, отпътува за Съединени американски щати, с цел да договаря за новите изтребители с американското държавно управление. Делегацията бе формирана от представители на Министерството на защитата и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на стопанската система.

Въпреки че българският парламент анулира първичното условие договорката да не надвишава 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването, Каракачанов разгласи при тръгването на делегацията, че ще се упорства за същите параметри при договарянията, и то без да понижава качествата на самолетите, както и че не се търси договорка непременно.

" Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и периодите за заплащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на договаряния. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем " не ". Няма да приемем всяка цена, която би ни била препоръчана. Не е правилно да посочвам съответни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да желаяме от Народно събрание позволение да стартираме диалози с другите страни - Швеция или Италия ", твърди сега военният министър. Той добави, че  " няма ултимативно състояние да приемем всякаква цена " и " може да се отклоним от цената, само че в допустими граници ".

Каракачанов отхвърли да каже какво е тъкмо предлагането на Съединени американски щати все още и какво тъкмо го смущава в него. Той изясни обаче, че България упорства да получи условия, каквито са договорили други страни.  " Не желаеме да получим нищо безплатно, а на естествени цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия ", каза той.

От изказванията му се разбра, че с изключение на цената има разминаване и в метода на заплащане. В плана на българското държавно управление е заложено това да стане разсрочено с години, а формалната американска процедура е да се заплаща едновременно. 

Кабинетът твърдеше, че през юни или юли договорката може да мине през българския парламент - нещо, което в този момент наподобява мъчно осъществимо. Само преди няколко седмици Борисов позволи опцията да договаря персонално с американския президент Доналд Тръмп. От думите му не стана ясно обаче дали за сходна опция знае и другата страна. 

Срещу избора на американските самолети се оповестиха президентът Румен Радев и Българска социалистическа партия. Държавният глава не крие пристрастията съм към шведския " Грипен " още от времето, когато командваше Военновъздушните сили. И след началото на договарянията със Съединени американски щати шведската компания даде да се разбере, че не се е отказала от състезанието и е подготвена да се включи в него при отвод от американската оферта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР