Военният министър Красимир Каракачанов не се е отказал от идеята

...
Военният министър Красимир Каракачанов не се е отказал от идеята
Коментари Харесай

Каракачанов подготвя изкарването на армията да пази реда


Военният министър Красимир Каракачанов не се е отказал от концепцията си да изкара армията да пази реда по улиците. В петък той заяви, че желае нови пълномощия за армията, с цел да може тя да извършва в допълнение функционалности по защита и запазване на публичния ред. Вече бил разискал тематиката с вътрешния министър Валентин Радев.

Каракачанов повдигна въпроса още през септември, когато подреди армията да се включи в издирването и ареста на издирван за убийството на брачната половинка си мъж. От Министерството на защитата оповестиха, че това става на съображение закона, който дава пълномощия на въоръжените сили да оказват подпомагане на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

В петък Каракачанов с известно забавяне даде пояснения пред депутатите. В рамките на парламентарния надзор той изясни, че в съответния случай присъединяване на военнослужещи от бригадата " Специални сили " е било лимитирано до реализирането на разузнаване, наблюдение на място и събиране на информация.

Той сподели още, че при сходни случаи, в случай че се наложи, военнослужещите с уменията и знанията, които имат, да подкрепят органите на Министерство на вътрешните работи, той ще спомага, тъй като счита, че институциите, които се борят против сходни феномени, би трябвало да си спомагат.

Каракачанов уточни още, че определението за тероризъм включва и дейности, които разсънват боязън в обществото.

В съответния случай има всички учредения да разпоредя военнослужещите от една профилирана бригада да спомагат на органите на реда, и отново наблягам - под формата на събиране на информация и даването й на органите на Министерство на вътрешните работи, съобщи министърът.

Задалият въпроса народен представител от Българска социалистическа партия Николай Цонков възрази, че когато се реализира планувано обучение, то е авансово квалифицирано и има цели, проект, задания, място и стратегия, по която се прави, а се фиксира и като дати. Адмирирам дейностите ви, само че е хубаво въпреки всичко да се съблюдава законът, съобщи Цонков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР