Военният лидер на Буркина Фасо Ибрахим Траоре заяви, че не

...
Военният лидер на Буркина Фасо Ибрахим Траоре заяви, че не
Коментари Харесай

Военният лидер на Буркина Фасо отрече присъствие на Вагнер в страната

Военният водач на Буркина Фасо Ибрахим Траоре съобщи, че не е имало спиране на дипломатическите връзки с Франция.

Това се случи, откакто той изиска от Париж да изтегли силите си. Също по този начин отхвърли, че в страната има съветски наемници на Вагнер, макар че хунтата поддържа връзки с Москва.

" Навсякъде в пресата чухме, че Вагнер е в Уагадугу. Така научихме и ние за това. Попитах някои хора, които отвърнаха: " Наистина ли? Къде са? Изненадахме се като чухме, че даже са някъде в хотел. Има някакво общо схващане, че в случай че се занимаваш с Вагнер, всички странят от теб. Така че това е слух, основан, с цел да може всички да ни заобикалят - е, поздравления, добра работа ", сподели Траоре.

Настроенията против някогашната колониална мощ - Франция - доведоха до всеобщи митинги и принуждение в страната, а предишния месец Париж удостовери, че специфичните сили, ситуирани в помощ на битката с дхихадистите, се изтеглят до месец.

" Френското посолство е тук, френските жители са тук, както и нашите са там, тъй че дипломатически нищо не се е трансформирало. Става въпрос за съглашение за военно наличие и както те споделиха, нашият суверенитет зависи от нас самите. Няма спиране на дипломатическите връзки или ненавист към някоя съответна страна ", добави Траоре.

В страната не престават митингите с искане за овакантяване на френските войски, макар уверенията, че те по този начин или другояче ще си тръгнат.

Буркина Фасо, която претърпя 2 военни преврата за по-малко от година, ускорява връзките си с Русия на фона на джихадистки набези, които не стопират от 2015 година насам. 

Хиляди починаха, а към 2 милиона души бяха принудени да изоставен домовете си поради насилието в страната и групировки, свързани с Ал Кайда и така наречен " Ислямска страна ". 

Москва работи интензивно, в това число и в обществените мрежи като се радва на възходяща социална поддръжка в няколко някогашни френски колонии в Африка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР