Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на САЩ акостира

...
Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на САЩ акостира
Коментари Харесай

Подкопава ли пандемията европейската отбрана и НАТО

Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на Съединени американски щати дебаркира край Манхатън, Ню Йорк, с цел да поддържа локалните здравни заведения в борбата с разррастващата се зараза от ковид.

© Reuters Когато преди към две седмици изненадващо стана ясно, че след диалог сред съветския президент Путин и италианския министър председател Конте съветското отбранително министерство ще изпрати 14 военнотранспортни самолета с екипировка и 100 армейски експерти по бактериологична война в мощно засегнатата от ковид област Ломбардия, по-голямата част от западния свят застина в неразбиране. В общественото пространство ненадейно изплува напълно резонният въпрос: къде сега е НАТО и за какво би трябвало да получаваме помощ от условния съперник?

Вторачени в този на пръв взор фрапантен ход на Кремъл обаче, множеството хора някак пропуснаха да виждат, че в действителност НАТО към този момент е на първа линия в битката с ковид. Просто не генерира пронизителен агитационен звук като Кремъл.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Безшумният боен пощальон

Още на 18 март, четири дни преди триумфално оповестеното решение на Путин да изпрати военни медици в Италия, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и висшият главнокомандващ за Европа ген. Тод Уолтърс оповестиха, че съдружниците приготвят незабавен отговор на разрастващата се пандемия. Ден по-късно стана ясно, че по искане на Чехия НАТО ще употребява своите стратегически сили за въздушен превоз, с цел да транспортира 70 тона здравна екипировка, респиратори и защитни костюми от Шънджън, Китай. Впоследствие бяха осъществени още три полета с гигантските товарни самолети Ан-124, оперирани от алианса.

Така на процедура НАТО бързо стартира да запълва недостига на бързи транспортни качества, който породи след верижното затваряне на европейските граници и де факто суспендирането на Шенгенското съглашение за свободно напредване в Европа. По този метод алиансът значително се пробва да компенсира и шока и дефицитите в цивилния въздушен превоз вследствие на възходящата пандемия.

В момента НАТО поддържа две начинания за стратегически въздушен превоз - SALIS и SAC. Първата сплотява Белгия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Норвегия, Полша, Словакия и Словения и оперира няколко Ан-124, способни да придвижват до 120 тона потребен товар всеки. В SAC пък се употребяват американски военнотранспортни машини C-17, способни да качат на борда си до 77 тона. Участници в самодейността са 10 натовски и 2 партньорски страни: България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и Съединени американски щати, както и Швеция и Финландия.

През последните две седмици силите за стратегически превоз на алианса не стопират да сноват в небето на Европа, доставяйки жизненоважни запаси по искане на страни като Испания, Италия, Франция, Германия, Румъния, Словакия и даже новоприетата Северна Македония, която е формален член едвам от понеделник. Всичко това обаче някак остана в сянката на шумната съветска пропагандна интервенция в Италия. А както в последна сметка се оказа съгласно италианските медии, към 80% от съветската филантропична помощ не била изключително използвана в актуалната рецесия с новия ковид.

НАТО като " Гражданска отбрана "

" НАТО дава своя принос в тази обща борба с незабележим зложелател. Нашите качества за стратегически въздушен превоз доставиха голямо количество сериозна здравна екипировка и палатки за създаване на полеви лечебни заведения ", разгласи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на виртуална конференция в сряда - ден преди формалната първа в 70-годишната история на съюза видеоконферентна среща на външните министри на страните членки, които предпочитано ще разискват по-нататъшните дейности за битка с пандемията.

" Дори тази заран военнотранспортен аероплан с маски, защитна екипировка и друго здравно съоръжение излетя от Турция и се насочи към Италия и Испания. Всичко това се прави в отговор на настояванията, отправени през координационния център на НАТО за битка с естествените бедствия ", показа Столтенберг. Според него стратегическите военнотранспортни сили към този момент постоянно транспортират пациенти от Италия и Франция в немски лечебни заведения, които имат незапълнен потенциал. " Доктори от Албания и Полша биват превозени, с цел да оказват помощ на своите италиански сътрудници. Съединени американски щати доставят здравна екипировка за Италия. Чехия подари 20 хиляди защитни костюма на Италия и Испания. Това е световна здравна рецесия ", заключи обстановката генералният секретар на алианса в сряда. И добави, че следва външните министри да вземат решения по какъв начин да употребяват военните качества и структури още по-ефективно, с цел да усилят поддръжката за напъните на национално равнище в борбата с COVID-19.

А кой ще пази, до момента в който Западът боледува...?

Не бива да забравяме обаче, че в същността си НАТО не е организация за битка с филантропични произшествия и не би трябвало да изоставя главната си задача - отбрана на евроатлантическата сигурност във военния смисъл на думата. За жал разрастващата се пандемия от ковид излага на риск тъкмо това, като подкопава бойната подготвеност по доста линии и на няколко равнища. Особено на фона на това, че всяка страна сега употребява армията си, с цел да запълва всевъзможни дефицити на национално равнище.

Така да вземем за пример на 25 март от щабквартирата на НАТО потвърдиха, че 20 военнослужещи от мултинационалния батальон в Литва са диагностицирани с ковид. В резултат на това бойното поделение, което е част от силите за предно разполагане по границата с Русия, е редуцирало до най-малко своята интензивност, с цел да не популяризира болестта и да резервира бойната си подготвеност.

В същия ден министерството на защитата на Съединени американски щати издаде заповед, с която не разрешава предислоцирането на боен личен състав и военните учения за интервал от два месеца. Разпространението на ковид докара и отсрочване на учението US DEFENDER-Europe 20 - огромна проява на качествата за пребазиране на американски войски в Европа. Подобни ограничения, които най-вероятно ще станат все по-чести, съществено ще понижат подвижността на съюзническите сили през идващите седмици, а може би и месеци. Тези ограничаващи ограничения слагат на карта един от главните стълбове на европейската сигурност през последните години - ротацията на щатски военни контингенти в базите в Източна Европа, която директно визира и България.

Пандемията от COVID-19 също по този начин сигурно ще отсрочи, в случай че не и анулира, европейските планове за по-големи отбранителни разноски. По силата на уговорките от натовската среща в Уелс от 2014 година членките на НАТО се ангажират да стартират да отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, от които 20% за превъоръжаване. В подтекста на задаващата се ковид криза това заричане стартира да става все по-утопично. В българския подтекст знак за тази наклонност ще е ориста на двата военни меграпроекта - които всеки миг трябваше да бъдат финализирани - за модулни патрулни кораби и за нови бойни машини за пехотата.

Всичко това са неща, с които НАТО ще би трябвало да се оправи през идващите месеци, в случай че желае да резервира упоритостта си да е " най-успешният защитителен съюз в човешката история ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР