Военните учения на Китай във водите около Тайван накараха някои

...
Военните учения на Китай във водите около Тайван накараха някои
Коментари Харесай

Китайските учения край Тайван затрудняват корабоплаването в района

Военните учения на Китай във водите към Тайван накараха някои кораби да заобиколят Тайванския проток. Морските маневри на Пекин прекъснаха основни търговски пътища за товари и артикули, обявиха анализатори, представени от Ройтерс.

Разгневен от визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван, Китай в четвъртък стартира четиридневни военни учения около оспорвания остров, в това число с изстрелване на бойни ракети и полети на изтребители над Тайвански проток, който е ключов интернационален навигационен маршрут към Южна Корея и Северен Китай.

Въпреки че пристанищата на Тайван работят обикновено, някои товарни кораби и петролни танкери избират да заобиколят острова, с цел да избегнат борба с китайските военни, удължавайки пътя си с половин ден, казаха анализатори и притежатели на кораби.

Това е увещание за тежкото влияние, което възможен спор за Тайван може да има върху международната търговия, като се има поради, че 180-километровият Тайвански проток и корабоплаването на изток от острова са съществени направления за кораби, транспортиращи артикули от Източна Азия до Съединени американски щати и Европа.

" Някои кораби към този момент са взели защитни ограничения и се движат на изток от острова, вместо през Тайванския проток ", сподели Нилс Расмусен, основен анализатор в асоциацията на корабособствениците BIMCO.

Смущенията в работата на китайските пристанища, поради COVID-19, провокираха безпорядък в световните вериги за доставки по-рано тази година, спомагайки за подклаждане на рекордната инфлация по света.

" Въпреки че дейностите на Китай към момента не са нарушили корабоплаването, едно дълготрайно изостряне на ситуацията в района би могло ", сподели Цви Шрайбер, основен изпълнителен шеф на Freightos shipping index.

" Регионалният спор може да принуди корабите да поемат по различни направления, удължавайки пътя им, нарушавайки графиците и причинявайки спомагателни забавяния и разноски. "

Авиокомпаниите също анулираха полети до Тайпе и пренасочиха други, с цел да избегнат близкото въздушно пространство, което беше затворено за граждански трафик по време на китайските военни учения.

Нанси Пелоси стана най-високопоставеният чиновник на Съединени американски щати, посетил Тайван от 25 години насам, с ход с огромен залог, с който тя съобщи, че демонстрира непоколебимата ангажираност на Вашингтон към самоуправляващия се остров.

Китай, който твърди, че Тайван е част от територията му, отговори, като разположи изтребители, бомбардировачи и военни кораби в пролива и на всички места към острова в проява на военна мощ.

Въпреки че танкерите и контейнеровозите към момента дебаркират обикновено в Тайван, анализатори предизвестиха, че даже незначителни закъснения на корабите биха били проблем, когато международната търговия към момента се възвръща от въздействието на пандемията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР