Военните учения на Китай в близост до Тайван заплашват да

...
Военните учения на Китай в близост до Тайван заплашват да
Коментари Харесай

Военните учения на Китай до Тайван може да навредят на световната търговия

Военните учения на Китай наоколо до Тайван заплашват да нарушат търговията и пътуванията в Източна Азия, принуждавайки плавателните съдове да заобикалят едни от най-натоварените морски пътища и поставяйки под спомагателен напън световните вериги на доставки.

Вчера Китай започва ученията в моретата и въздушното пространство към Тайван, в които се включиха военноморските, военновъздушни и друго военни сили на страната.

Ученията, които са невиждани по мащабите си, съставляват директна проява на мощ в отговор на визитата на ръководителя на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова, за което Пекин предизвести неведнъж.

Министерството на защитата на Китай популяризира по-рано през седмицата карта с шест зони към острова, в които ще се организират военни учения по вода и въздух, както и бойни стрелби на далечни дистанции, които ще продължат до неделя. Корабите и самолетите бяха предизвестени да заобикалят да навлизат в тези зони по време на ученията.

От Тайван обявиха, че военните учения са равносилни на "морска и въздушна обсада " и "нарушават териториалните води на островната страна и прилежащата й зона ".

Те също по този начин заплашват да нарушат търговията по един от най-натоварените морски направления.

Тайванският пролив, който разделя острова и континентална Азия, е основен търговски маршрут за плавателни съдове, които транспортират артикули сред огромните стопански системи в Североизточна Азия, като Китай, Япония и Южна Корея и останалата част от света.

От основаната в Лондон консултантска компания VesselsValue обявиха, че сега в тайвански териториални води има 256 контейноровоза и други плавателни съдове, като други 60 се чака да дойдат сред четвъртък и неделя - в интервала, в който се организират ученията.

"Има възможност за доста нарушение на търговията в района, " съобщи Питър Уилямс, анализатор във VesselsValue.

Блокирането на комерсиалните направления към Тайван, даже и краткотрайно, "поражда опасения по отношение на това дали Китай може сполучливо да направи това още веднъж и какво би могло да значи това освен за бъдещата търговия, пътувания и стопански модели, само че и за евентуалните сюжети, свързани с защитата и сигурността, " споделя пред CNN Business Ника Маро, старши търговски анализатор в Economist Intelligence Unit.

Предстоят последици

Не е ясно какъв ще бъде дълготрайният резултат, само че транспортните специалисти чакат забавяния заради смяна на направления, евентуално изгубени продажби и по-високи разноски за служащи поради удължено работно време.

Глобалните вериги на доставки към този момент бяха разтърсени от пандемията и войната в Украйна, което наруши стокообмена и увеличи инфлацията в доста елементи от света. Всеки спор в Тайван, който визира промишлеността на полупроводници, може да задълбочи световния дефицит на компютърни чипове.

Тайван има седем съществени пристанища. Пристанище Гаосюн, ситуирано на югоизточното крайбрежие на острова, е най-голямото в Тайван и 15-ото най-голямо в света, съгласно Световния съвет по морски превоз.

От Морското и пристанищно бюро на Тайван издадоха три съобщение в сряда, предупреждавайки плавателните съдове да употребяват различни направления за пристанищата в няколко града.

Тайван пренасочва интернационалните полети

Тайван също по този начин е пренасочила 18 интернационалните маршрута за полети след договаряния с Япония и Филипините. Близо 300 полета ще бъдат наранени от тази смяна, оповестиха от министерството на превоза на Тайван.

"Нищо не е завършило във връзка с следствията и те единствено стартират, " споделя Клифърд Бенет, старши икономист в австралийския борсов медиатор ACY Securities.

"Много по-лошо ще бъде всяко икономическо закъснение в връзките сред Тайван и Китай вследствие на визитата на Пелоси, " добавя той.

Китай към този момент наложи на Тайван някои търговски ограничавания от сряда, включително прекъсване на вноса на някои плодове и риба от Тайван, както и износа на натурален пясък за острова.

Цялото събитие може да "продължи да отеква, нанасяйки спомагателни провали в продължение на месеци, даже години, както на връзките на Тайван, по този начин и на тези на Съединени американски щати с континентален Китай ", споделя Бенет.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР