Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от

...
Военните полети, с които се евакуират дипломати и цивилни от
Коментари Харесай

Възстановени са военните полети от Кабул

Военните полети, с които се изтеглят дипломати и цивилни от Афганистан, са почнали да изхвърчат от летището в Кабул във вторник заран. Това е казал пред Ройтерс западен представител по сигурността. 

Пистата и пътеките за рулиране на летището, които в понеделник бяха заляти от хиляди хора, които обезверено се пробват да избягат от афганистанската столица, са към този момент свободни от тълпите, е споделил източникът. По-рано американските сили, които управляват летището, стопираха евакуацията поради хаоса, напомня Българска телеграфна агенция.

Седем души са починали в хаоса на летището в Кабул в понеделник, в това число някои, които са паднали от излитащ американски транспортен аероплан, заяви Асошиейтед прес, като се базира на високопоставени американски представители, поискали анонимност.

Във видеоматериал, който може да се трансформира в една от емблематичните картини от рухването на Кабул, се виждат афганистанци, които желаят да избягат от режима на талибаните, да се вкопчват в американски боен аероплан, до момента в който той се движи по пистата на летището. Във видеото голям брой хора тичат паралелно до големия аероплан на американските военновъздушни сили и някои от тях съумяват да се задържат за него, преди той да се отлепи от пистата.

Кадри отдалеко на евентуално същия аероплан, към този момент във въздуха, демонстрират по какъв начин хора следят от него да падат един или повече обекти и възкликват: " Виж, един падна! " и " Ох, падна още един ".
 
Американските сили са били принудени да произведат предупредителни изстрели и да употребяват хеликоптери, с цел да отворят път на транспортния аероплан. В понеделник Пентагонът удостовери още, че американските военнослужещи са простреляли и умъртвили двама души на кабулското летище. Според известието те са били въоръжени.

Междувременно стана ясно, че стотици афганистански бойци са избягали в прилежащите Узбекистан и Таджикистан след влизането на талибаните в Кабул в неделя, оповестяват международните организации.

Афганистански боен аероплан се разруши в Узбекистан, като управляващите в страната в понеделник разпространиха спорни сведения за случая, съобщи Асошиейтед прес. РИА Новости в началото заяви, че министерството на Узбекистан е декларирало, че самолетът е бил свален от противовъздушната защита на страната, откакто нелегално е навлязъл в узбекистанското въздушно пространство. Двамата водачи били приети в болница в съществено положение.

По-късно денем основната прокуратура на Узбекистан популяризира информация, съгласно която афганистанският аероплан се е сблъскат със аероплан на Узбекистан, изпратен да го ескортира до летището в град Темез. По-късно и това известие беше оттеглено. В него се споделяше още, че 22 военни самолета и 24 хеликоптера на Афганистан с 585 военнослужещи на борда са " влезнали нелегално " във въздушното пространство на Узбекистан и са били принудени да се приземят в Темез в югоизточната част на страната. Главната прокуратура в Ташкент обаче се извини за " прибързаното " известие и съобщи, че то не се е основавало на доказани данни.

Самолет с повече от 100 афганистански военнослужещи се е приземил в Таджикистан в понеделник, откакто изпратил сигнал за злополучие, заяви външното министерство на страната, представено от ТАСС.

В неделя външното министерство на Узбекистан заяви, че 84 афганистански военнослужещи са пресекли границата и са поискали помощ. Те са били арестувани от граничната полиция. Сред тях е имало трима ранени, които се нуждаели от здравна помощ.  

В Министерството на външните работи все още не са постъпвали претенции за помощ или извеждане от Афганистан от български жители. Ведомството е получило информация за 11 български жители, които работят в Кабул и за чиято евакуация се следи. Страната ни има подготвеност да окаже подпомагане при нужда, прецизират от Министерство на външните работи. Оттам оповестяват и че страна ни преглежда с внимание запитвания за краткотрайно приемане в България на афганистански жители, както и че ще се включи в напъните на интернационалната общественост за оказване на животоспасяваща филантропична помощ на цивилното население.

Американският президент дефинира картините, които идват от Афганистан и изключително от летището в Кабул, където хиляди афганистанци се стекоха с вярата да изоставен страната, като ужасяващи, само че не призна за никакви неточности в метода на организирането на изтеглянето.

В телевизионно послание към нацията от Белия дом президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " надълбоко тъжен от обстоятелствата ", само че не съжалява за решението си. Все отново той призна, че " истината е, че нещата се развиха по-бързо, в сравнение с чакахме ".

Американският президент съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да поддържат афганистанския народ, да предизвикват районната дипломация и да застават в отбрана на правата на афганистанците.

Той сподели още, че е бил изправен пред избора сред съглашение за евакуиране на американските сили и изпращането на още хиляди военнослужещи за " трето десетилетие " на война. Байдън акцентира, че няма да повтаря грешките от предишното.

" Аз заставам твърдо зад решението си ", сподели Байдън и добави: " След 20 години съм научил по сложния метод, че в никакъв случай няма подобаващ миг за евакуиране на американските сили ".

Той съобщи, че по-скоро ще поеме рецензия за следствията от Афганистан, в сравнение с да остави на различен президент решението, което съгласно него е " вярното за Америка ".

Президентът предизвести талибаните да не пречат на евакуацията на американците от Афганистан и заплаши със " съкрушителна мощ, в случай че се наложи ".

Мнозина обаче не са съгласни, че решението на Байдън за евакуиране е било вярно и са ядосани от хаоса, на който стана очевидец светът след завладяването на Кабул от талибаните на 15 август и бягството на президента Ашраф Гани. Те напомнят, че на 8 юли американският президент съобщи, че преодоляването на цялата страна от талибаните е извънредно малко евентуално.

Президентите Барак Обама и Доналд Тръмп също имаха предпочитание да изоставен Афганистан, само че в края на краищата отстъпиха пред съпротивата на военното управление и други политически съображения. От друга страна Джо Байдън беше безапелационен в отхвърли си да промени крайния период за евакуиране - 31 август, частично поради увереността си, че американското публично мнение е на негова страна. В края на юли изследване на Ей Би Си нюз и " Ипсос " сподели, че 55 % от американците поддържат дейностите на президента за евакуиране на войските от Афганистан. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР