Военните и разузнавателните служби на Израел са смятани за едни

...
Военните и разузнавателните служби на Израел са смятани за едни
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Защо израелските служби за сигурност не успяха да спрат нападението на Хамас

Военните и разследващите служби на Израел са считани за едни от най-хубавите в света, само че в събота те претърпяха неуспех, който докара до най-тежкия пробив в израелската защита от половин век, написа в собствен материал в. " Ню Йорк таймс ".
Малко преди бойците да нахлуят от линията Газа в Израел рано сутринта в събота, израелското разузнаване регистрира усилване на интензивността във военните мрежи в палестинската територия, които следи. Осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, то е изпратило сигнал на израелските бойци на границата с Газа, обявиха двама високопоставени представители на израелските служби за сигурност.
Въпреки това никой не е реагирал на предизвестието, защото бойците или не са го получили, или не са го прочели. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток е безсилна да се опълчи на надалеч по-слаб зложелател, оставяйки селищата беззащитни против отряди, които убиват повече от 1000 израелци, отвличат минимум 150 души и завладяват най-малко четири военни бази, отбелязва американското издание.

Четиримата израелски чиновници обявиха, че съгласно първичната им оценка триумфът на офанзивата се дължи на редица пропуски в израелското разузнаване и армията, като да вземем за пример:

- Служителите не са проследявали основни информационни канали, употребявани от палестинците;

- Прекалената взаимозависимост от граничното съоръжение за наблюдаване, което е елементарно унищожено от нападателите;

- Групирането на командирите в една гранична база, която е завладяна в началната фаза на нахлуването, което пречи на връзката с останалите въоръжени сили;

- Готовността да се одобряват за чиста монета изказванията на военните водачи на Газа, че не се готвят за борба, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са следени от Израел;
" Похарчихме милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за " Хамас ", сподели някогашен почитан чиновник на израелския Национален съвет за сигурност. " А след това за секунда всичко се разпадна като домино ", добави той.

Първата неточност била в преценката на опасността. Когато предходната седмица чиновници на израелското разузнаване уведомили висшите ръководители на службите за сигурност за най-големите закани за защитата на страната, те се съсредоточили върху заплахите, които съставляват ливанските бойци по северната граница на Израел. Предизвикателството " Хамас " съвсем не било упоменато.

Следващата неточност е оперативна.

Двама от чиновниците обявиха, че израелската система за наблюдаване на границата съвсем напълно разчита на камери и датчици, които се ръководят отдалечено. Израелските чиновници са били прекомерно уверени в непробиваемостта на системата и след въвеждането ѝ броят на бойците, ситуирани на място, понижава, сподели пенсиониран военачалник от израелската войска.

" Хамас " се възползва и изпраща дронове, с цел да нападат кулите, които предават сигналите към и от системата за наблюдаване, обявиха публични лица, както и сочи информацията на фрагменти от безпилотни самолети, публикувани от " Хамас " в събота и оценени от " Ню Йорк таймс ". Без тези сигнали системата е била безполезна. Войниците, ситуирани в контролните пунктове зад фронтовата линия, не са получили сигнали, че оградата, разделяща Газа и Израел, е пробита, и не са можели да гледат видеоклипове, показващи им къде нападателите на " Хамас " унищожават барикадите.

Втората оперативна неточност е съсредоточаването на израелските военни командири в региона на линията Газа на едно място по границата. След като базата била завладяна, множеството от висшите офицери са убити, ранени или взети за заложници, обявиха двама от израелските чиновници, представени от Българска телеграфна агенция.

Всичко това значи, че е мъчно, изключително в ранните стадии, да се заяви на висшето военно командване в Тел Авив за сериозността на обстановката. В резултат на това никой там не схваща за непосредствената потребност от масирана и бърза въздушна защита, даже когато в обществените медии се появяват известия за набези. Според двама от израелските чиновници и оживели от нападенията, на Военновъздушни сили са били нужни часове, с цел да дойдат в огромна част от региона, макар че разполагат с бази единствено на няколко минути полет.

Последиците за сигурността на Израел са пагубни и може да навредят на репутацията му в района като благонадежден боен сътрудник, отбелязва " Ню Йорк таймс ".  Израелските служби за сигурност не оспорват мащаба на първичния си неуспех, само че споделят, че той може да бъде разследван единствено след края на войната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР